Glas Javnosti

Nemci spremaju otkaze Hrvatima

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Najveći deo nemačkih kompanija koje posluju u Hrvatskoj pesimistično gleda na budućnost zbog koronavirusa.

Ovo su rezultati istraživanja koje je među svojim članicama sprovela Nemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora (AHK). Gotovo 90 posto članica AHK ocenjuje svoj srednjoročni razvoj poslovanja lošim, a otprilike trećina očekuje pad prometa veći od 50 posto.

Alarmantan je podatak o broju kompanija koje očekuju da će se smanjiti broj zaposlenih u sledećih 12 meseci - takvih je oko 55 posto, pokazuje istraživanje, piše Jutarnji list. Pad potražnje za proizvodima i uslugama očekuje više od 78 posto članica AHK, ograničenja putovanja njih 72,5 odsto, a otkazivanje narudžbina gotovo 65 procenata.

Više od polovine ovih kompanija predviđa i otkazivanje sajmova i drugih događaja.

Posebno zabrinjava podatak da 62,7 posto članica AHK očekuje odlaganje ili otkazivanje investicija zbog epidemije koronavirusa. Štaviše, kada se tome dodaju i one koji će smanjiti ulaganja, onda se udeo kompanija koje će srezati investicije penje na čak 84 posto.

- Najveći rizici za ekonomski razvoj su pad potražnje, nedostatak mogućnosti finansiranja i opšti uslovi ekonomske politike - ocenjuje se u istraživanju.

Nešto manje od polovine članica AHK, strahuje i od nedostatka robe i usluga, smanjene likvidnosti i problema u dobavljačkom lancu. Trećina očekuje pad prometa od 10 do 25 posto, gotovo četvrtina smatra da će pad prometa iznositi između 25 i 50 odsto, dok nešto manje od 30 procenata strahuje od pada prometa za više od 50 posto.

- Hrvatska može i treba da se oslobodi svoje ovisnosti o turizmu, koji je sada teško pogođen, i da se usredsredi na proizvodni sektor. Dobavljači takođe sada mogu da profitiraju jer će snabdevanje tržišta u Evropi postati važnije - ocenila je Stefanie Ziska, direktorka AHK.

U istraživanju je učestvovala 51 kompanija, članica AHK. Najviše njih posluje u uslužnom, industrijskom i trgovinskom sektoru.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR