Glas Javnosti

NAPADI VUKOVA KOD ŠIBENIKA: Sve češći, čak i po danu, dolaze uz SAME KUĆE

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Stočari u zaleđu Šibenika poslednjih meseci svedoče učestalim napadima vukova. Kažu da pravila nema, da vukovi više ne napadaju samo noću, nego stoku vrebaju i po danu, neretko i uz same kuće.

Svakodnevni odlazak na ispašu. Mnoge ovce nose tragove napada. Jer istim putem kojim one prolaze – prolazi i vuk. Napada kad i gde stigne. I usred bela dana.

“Bile su mi tik uz kuću, samo je zid delio mene od njih, ja sam tu ispod bio, sa suprugom sam nešto radio i čuli smo nemir ovaca, trčanje, vidi se alarm. Dok sam tamo dotrčao da vidim šta se dešava, tog momenta već su dve bile dole, već su bile zaklane” - rekao je  Dušan Stupar.

Stada su svakim danom sve manja.“Strah me je svaki dan, svaki dan se mislim jesu li sve došle kući” - kaže Dušanka Stupar.

Poslednjih meseci napadi sve češći. Koliko je vukova? Zavisi od toga koga pitate. Službeni brojevi resornog Ministarstva kažu 81. Lovci pak tvrde, mnogo ih je više.

“Neka je pretpostavka da na području Hrvatske u ovom trenutku imamo preko 500 jedinki vuka” - kaže Nediljko Dujić, predsednik Lovačkog saveta Šibensko-kninske županije.

Vuk je strogo zaštićen pa država daje odštetu stočarima.“Istina, obešteti, dobije se 600 kuna, ali, uvek ima ali. Vi morate naći da je zaklana, a po pravilu nećete naći, nego svaku treću da je zaklana ili svaku drugu u najboljem slučaju”, ističe Goran Šorgić.

“U jednom danu odvojio mi je 15, samo se jedna vratila ranjena, a 14 nikad nismo našli, niko nam nije to priznao”, dodaje Marko Šorgić.

Samo u januaru na području Šibensko-kninske županije prijavljene su 163 štete od vuka. U prošloj godini u Hrvatskoj više od 2.000 prijava.

"Koliko se to isplati sad svima nama davati to obeštećenje da bi se zaštitila jedna životinja, neka nje ima, ali neka je tamo u šumi, neka je tamo gde pripada, a ne da mi dođe ispred kuće” - govori Dušan Stupar.BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR