Glas Javnosti

MONSTRUM MUČIO, SILOVAO I UBIJAO SRBE: Uhapšen ratni komandant Pero Vincetić, zvani KONJ!

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

U Hrvatskoj je uhapšen Pero Vincetić nekadašnji prpadnik HVO, koji se tereti za ratne zločine nad Srbima u Orašju.

Vincetića se optužnicom tereti za ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja na području Orašja. Tužilaštvo BiH je saopštilo da je obavešeno da je u Hrvatskoj, na području Osiječko-baranjske županije, uhapšen osumnjičeni Pero Vincetić, zvani “Konj” (1968), koji se tereti za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjene nad civilnim žrtavama na području Orašja 1992. i 1993. godine.

Navodi se da je Vincetić, koji koristi identitet Marko Vidović, uhapšen u okviru regionalne saradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina, preneli su sarajevski mediji.

Iz Tužilaštva su, u skladu s Protokolom o saradnji, kolegama u DORH-u ranije predati dokazi za krivično gonjenje osumnjičenog koji je duže vreme nedostupan pravosuđu BiH i prema operativnim podacima, nalazi se u Hrvatskoj.

Osumnjičeni se tereti da je spomenuta krivična dela počinio od maja 1992. do 28. juna 1993. na području opštine Orašje, obavljajući dužnost komandant Vojne policije Operativne zone Posavina, a zatim i kao komandant 5. odreda Vojne policije Posavina-Orašje, saopštilo je osječko Županijsko državno tužilaštvo.

Sumnja se da je osnovao improvizirane zatvore u prostorijama Osnovne škole u Donjoj Mahali i Srednjoškolskoga centra u Orašju kao i više manjih zatvora na području opštine Orašje u kojima je sam, ili s drugim pripadnicima, zatvarao zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS), pripadnike bošnjačke nacionalnosti, ako su bili pripadnici VRS-a, te srpske i bošnjačke civile, ali i Hrvate za koje je sumnjao da sarađuju s pripadnicima VRS-a.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR