Glas Javnosti

МИП ХРВАТСКЕ: "Злонамерне изјаве српских званичника; Нацистички режим је ближи режиму Слободана Милошевића који је спровео етничко чишћење"

Hrvatska
Autor: Глас јавности / Н1 / од 07.08.2018.

Хрватско министарство спољних и европских послова оштро је реаговало је на изјаве српских званичника у вези са акцијом "Олуја" и прославом, оцењујући их као "злонамерне и потпуно неутемељене".

Повод за реакцију из Хрватске биле су изјаве председника Србије, али и министра спољних послова.

"Хитлер је хтео свет без Јевреја, Хрватска и њена политика је хтела Хрватску без Срба", рекао је председник Србије Александар Вучић на парастосу за жртве "Олује" у Бачкој Паланци у суботу. Хрватска и њена политика је хтела земљу без Срба, јер су разарали хрватско национално биће, оценио је Вучић који је подсетио на бројне злочине који су се догодили током војне акције хрватске војске. "Ако то није намера, шта је? Ако то није етничко чишчење, шта је? Ако то није злочин због крви, нације и вере, како злочин изгледа? Не знам, али знам да данас славе, а да никога бар из пуке пристојности за тај злочин нису казнили и неће", рекао је Вучић.

На ове речи председника Србије претходно је реаговао премијер Андреј Пленковић: "Што се ове изјаве тиче и поређењу које се односе на Холокауст - што је превише превише је".

Оне су, према сазнању Јутарњег листа, утицале и на нову одлуку хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да не дође у посету Србији, како је раније најављивала.

А одговор је данас стигао и из Министарства:

"Кад се већ говори о упоређивању с нацистичким режимом, ради се о замени теза будући да је управо режим српског председника Слободана Милошевића уз помоћ ЈНА и дела хрватских и босанско-херцеговачких Срба, одговоран за повратак етничког чишћења у Европи након Другог светског рата, тако што је покушао да успостави тзв. велику етнички чисту Србију на територији једне трећине Хрватске, па и целе Босне и Херцеговине, те Црне Горе и Косова". При чему, како је јасно утврђено пред меродавним међународним форумима и судовима, у остварењу српских експанзионистичких циљева нису бирали средства, укључујући етничко чишћење и геноцид".

У Министарству су се осврнули и на изјаву министра спољних полсова Ивице Дачића који је рекао да "рат у Хрватској није настао тако што је Србија извршила агресију, већ су Словенија и Хрватска извршиле нелегалну сецесију, па је уследио одговор савезне владе коју је водио Анте Марковић, дакле, Хрват". Дачић је подвукао да је у Хрватској 1991. године живело 580.000 Срба, који су ту "били вековима".

"Теза да су "Словенија и Хрватска извршиле нелегалну сецесију", изречена 2018. године, показује колико дугачак пут Република Србија још треба прећи у суочавању с недавном прошлошћу, својом улогом у распаду бивше државе и агресијом на своје суседе", стоји у саопштењу хрватског министарства у ком се наводи и да српски званичници губе осећај за простор и време у ком се налазе и настављају, како кажу, клеветничку кампању против Хрватске.

Министарство наводи да су "хрватска војска и полиција војно-полицијском акцијом "Олуја" ослободиле већи део окупираног хрватског државног подручја, што је био пут к завршетку агресије на Хрватску, мирној реинтеграцији окупираних делова хрватског Подунавља те миру и слободи у Републици Хрватској".

"Одлучно суочавање с прошлошћу и конструктиван приступ темељен на чињеницама једини је прави пут изградње добросуседских односа и истинског помирења за које Република Хрватска још од 1996. године пружа руку сарадње. Међутим, неспремност неких да се суоче с прошлошћу само одгађа истинско помирење", стоји у саопштењу Министарства спољних и европских послова Хрватске.

 

Глас јавности / Н1 / од 07.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR