Glas Javnosti

Milanović smatra da EU posmatra Hrvatsku "kao da su retardirani"

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Hrvatski predsednik Zoran Milanović kritikovao je danas u Budimpešti Evropsku uniju, koja svoje članice, kako je rekao uz izvinjenje na izrazu, tretira „kao da smo retardirani”.

On je to rekao podsetivši na pismo potpredsednika Evropske komisije Žozepa Borelja koje je uputio pre mesec dana Zagrebu.

„Borelj je pre mesec dana uputio dopis Hrvatskoj pun laži, u kojem nas tretira kao da smo retardirani. Izvinjavam se na izrazu, kao da imamo posebne potrebe. Da bi nam onemogućio da budemo prisutni simbolički u misiji Altea u BiH. Pokušavam da budem pristojan, ali u nekom trenutku moraš reći dosta”, rekao je Milanović.


Pojašnjavajući, Milanović je rekao da je to kada dete sa teškoćama u razvoju u podne pita majku da li može da izađe napolje, a ona mu kaže ne može jer se sprema mrak.

„Dete prihvati taj odgovor. Hrvatska nije to dete. Ta vrsta odnosa duboko iritira. Danas je to Mađarska, sutra će biti neka veća država koju će biti potrebno dovesti u red. To je bila i Poljska do juče. Danas su oni zbog okolnosti u Ukrajini super. Sutra će ponovno doći na red”, rekao je Milanović.

Osvrnuo se i na svoju izjavu o posredničkom ratu koja je izazvala puno reakcija u javnosti nakon što ga je i sam šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pohvalio.


„Kad ja kažem da je to proksi rat, odnosno posrednički rat u kojem je jedina prava žrtva Ukrajina i da jedino moraju sesti Vašinton i Moskva za sto, onda ja citiram reči aktuelnog ukrajinskog ministra odbrane koji je rekao da se ukrajinskom krvi NATO bori protiv Rusije. Ali za to nema sluha. Neću dopustiti da nas pretvore u malog psića u čoporu koji ide samo i laje”, rekao je Milanović na zajedničkoj pres konferenciji sa mađarskom koleginicom Katalin Novak tokom svoje prve dvodnevne posete Mađarskoj od izbora za predsednika Hrvatske, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR