Glas Javnosti

Љиљана трудна победила тумор на мозгу, родила здраву бебу

Hrvatska
Autor: telegraf.rs/Foto:Pixabay

Љиљани су тумор дијагностификовали у 33. недељи трудноће, упркос свему, родила здраву бебу којој је дала име Марија
- Сваки дан кад погледам Марију захваљујем Богу на њој. Све што нам се догодило као да је заправо и морало да се догоди из неког разлога. Жао ми је само што је моја породица морала да прође кроз сав тај ужас. Мени лично се све тако брзо издогађало да нисам стигла ни са се уплашим - започиње причу Љиљана Кнежевић (46) из Тења, коју је у 33. недељи трудноће пробудила неиздржива главобоља, а потом је након само сат времена завршила на хитној операцији мозга, где јој је откривен тумор величине тениске лоптице.

Љиљана каже да се бол појачавао на путу до болнице, што је довело и до губитка свести.

- Почела сам да повраћам, нисам могла ни да говорим, убрзо сам изгубила и свест. Сећам се ужасног страха за бебу пре него што су ме успавали у болници - присећа се Љиљана.

Тумор растао 10 година
Супруг Стјепан био је шокиран кад му је доктор рекао да хитно треба да спасава и маму и бебу јер се тумор, вероватно услед трудноће, толико повећао да је због њега пукла нека жила у мозгу. Касније им је објашњено да је тумор растао вероватно десетак година, али до трудноће није показивао никакве симптоме. Пре него што ће Љиљану оперисати, лекари су одлучили да је породе.

Малена Марија имала је свега 1.960 грама, али је била довољно снажна да се избори за живот. Смештена је у инкубатор. Љиљанина операција је започела преподне, а била је завршена тек у 20 часова. Била је толико хитна и компликована да је над њом бдио читав лекарски конзилијум који је одлучивао о сваком детаљу операције.

Након две недеље обе су биле код куће. Марија, која данас има 15 месеци, четврто је дете у породици Кнежевић. Љиљана и Стјепан већ имају сина Ивана (24) и близнакиње Николину и Ану (18).

- Обе смо супер. Она још не хода, али покушава. Углавном пузи по кући, свашта папа и напредна је. Ја сам исто добро. Идем редовно на контроле. У јануару сам била на магнетској резонанци и све је у реду. Нема трагова тумора. Имала сам у децембру један епилептички напад и то нас је уплашило, али лекари кажу да је то нормална нуспојава након операције мозга - прича Љиљана.

Она каже да је очкеивала да ће имати епи напад одмах након операције, а прошла је готово година.

- Можда више никад не буде, можда повремено, то је нешто што се догађа, тако нам је доктор рекао. Након операције нисам имала никакву терапију. Евентуално аналгин за главу, ако ме боли. А није ме никад ништа болело. Понекад размишљам о свему томе, али настојим да не гледам у прошлост. Никад пре нисам била болесна, нисам осећала никакве симптоме. Никад нисам била болешљива - рекла је Љиљана.

Она каже да јој је у 25. недељи трудноће лекарка наредила строго мировање. Што је и поштовала, није устала из кревета до 33. недеље, а онда се догодила операција.

Брат и сестре брину о Марији
Љиљана каже да она и супруг раде у различитим сменама, што им и одговара због чувања Марије.

- Старије секе и брат такође брину о малој секи. Посебно син Иван који је много везан за Марију. Кад Марију чува тата, он зове кући да провери да ли је све у реду - каже Љиљана и додаје да је Марија била планирано и жељено дете упркос њеним годинама и да трудноћа у 40-им има посебну чар и лакоћу.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR