Glas Javnosti

KOSOR O ODRASTANJU U PATNJI: Godinama sam pisala tati, stigao je ODGOVOR - velika koverta puna mojih NEOTVORENIH pisama

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Bivša premijerka Hrvatske, Jadranka Kosor, otvorila je dušu gostujući u jednoj emisiji i ispričala kako je patila zato što je odrastala bez oca koji ju je napustio dok je još bila beba.

Nekadašnja premijerka gostovala je u emisiji "U svom filmu" gde se prisetila svog odnosa s ocem. Godinama je pokušavala da dođe do njega, te mu je pisala pisma, nadajući se da će odgovoriti. Jedini njegov odgovor bio je kada joj je vratio sva njena pisma, i to neotvorena.

- Moji roditelji rastali su se kada sam imala dve godine. Bio je to jedan grozan brak. Od tada sam živela sama s bakom u Lipiku, jer je majka ostala u Međimurju zbog posla. Posećivala me je dva, tri puta godišnje do sedme ili osme godine. Otac nije hteo ni čuti za mene - počela je svoju ispovest Jadranka.

Uz puno emocija, Kosorova se prisetila svojih roditelja, učeničkih dana i svega što je jednu malu devojčicu mučilo tokom odrastanja.

- Tata mi je strašno jako nedostajao. To je mala sredina, bila sam jedino dete bez oca u razredu. Počeli su da me maltretiraju i tuku. Ja sam odlučila da to mora da prestane, žestoko sam se potukla s jednim dečakom zbog toga, skoro sam mu oko izbila sa šoljicom - ispričala je političarka i dodala da su nakon toga prestali da je maltretiraju.

Iako otac nije hteo da čuje za nju, ona mu je tajno pisala. Slala mu je pisma, ali odgovora nije bilo.

Pisma bez odgovora

- Stalno sam čekala poštara ispred kuće, iščekivala sam njegov odgovor. Poštar je znao da mi maše izdaleka da nema ništa za mene. Onda je jedan dan došao i počeo je da mi maše velikom žutom kovertom. Rekao mi je da je iz Čakovca. Sakrila sam tu kovertu od bake. I otišla sam u sobu da je otvorim. U velikoj žutoj koverti bila su sva moja pisma koja sam poslala svom ocu. Bila su neotvorena - sa suzama u očima ispričala je Jadraka.

Kosorova je istakla da je taj događaj ostao urezan u njenoj glavi i da je to bio trenutak odrastanja, ali i da je sve za nju ipak bilo velika trauma.

- Tada sam shvatila da svom ocu ne značim ništa. Baš ništa. Od tada se o mom ocu nije više pričalo - dodala je političarka.

Međutim, rešila je da ocu je piše još jednom, puno godina kasnije. Poslala mu je pismo pred svoju matursku proslavu.

Matursko veče

- Ja sam tati pre maturske večeri pisala da sam najbolja u generaciji, da sam sjajna, priložila jednu fotografiju… Napisala sam da bi bilo dobro i da ga molim nakon svih pisama na koje nije odgovorio, da dođe, da mu to nudim kao vrstu dogovora. Da dođe i otpleše ples sa mnom i da više nikada neće imati nikakvu obvezu prema meni. Zaista sam bila uverena da će doći - iskrena je bila Kosorova i opisala kako je izgledalo to veče.

"Došlo je matursko veče, ja gledam na ta vrata. Moja je mama shvatila i jako se uvredila, rekla je ‘da sam ja njega zvala nakon svega što sam ja prošla’ Bila sam uverena da će se pojaviti."

Otac nikada nije došao, a Jadranka se seća i momenta kada je postala predsednica Vlade i kako je on tada reagovao na to.

Odnos pre smrti i sahrana

- Kada sam postala predsednica Vlade, novinari su ga pitali o meni, a on je jedino izgovorio: "Ja o toj osobi ne želim da govorim" - emotivno je ispričala bivša premijerka.

Jadranka se prisetila i kako je ocu ipak, posle svega što je prošla, otišla na sahranu.

- Kad su mi javili da je umro, to je bila jedna užasna kombinacija. Ja kao ćerka dolazim i izjavljujem saučešće njegovoj porodici, a ja sam njegova porodica. To je bilo nešto potpuno nadrealno - završila je Jadranka Kosor.

(Glas javnosti/Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR