Glas Javnosti

KOMEMORACIJA U BANSKOM GRAHOVCU ŽRTVAMA USTAŠKOG REŽIMA! Pupovac: 'Ovo je otpor svima onima koji žele relativizovati karakter zločina'!

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Srpsko nacionalno veće organizovalo je danas u Banskom Grabovcu komemoraciju u znak sećanja na srpske žrtve ustaškog režima umrle 1941. godine.

Predsednik Milorad Pupovac rekao je da je sećanje na njih otpor onima koji žele relativizovati karakter zločina.
Komemoracija u Banskom Grabovcu kod Petrinje bila je prilika da se prisetimo tragične sudbine 1.285 žrtava, koje su umrle 25. i 26. jula 1941. godine kao žrtve ustaške NDH, i jedne od najvažnijih partizanskih pobuna u Hrvatskoj, izvestio je SNV.

Zločinu u Banskom Grabovcu prethodila je oružana akcija banijskih partizana, a 42 pobunjenika predvođena Vasiljem Gaćešom napala su zgradu opštine i železničku stanicu u Banskom Grabovcu u noći između 23. i 24. jula 1941. godine. Nekoliko dana kasnije, ustaše su u Banskom Grabovcu ubile 1.285 ljudi zatočenih sa cele Banije.

-Ovaj kraj je skupo platio odluku o pokretanju ustanka, ali uprkos tome nisu odustali", istakao je predsednik SNV Pupovac na komemoraciji ispred spomen kosturnice.

 

-Proslavljajući pobunjenike ovog kraja, ovde smo pre svega zbog žrtava, 1285 Srba sa područja tadašnjeg okruga Glina, kako ih ne bismo zaboravili, kako bismo ih prenosili s kolena na koleno, rekao je Pupovac.

Sećanje na žrtve Nezavisne Države Hrvatske, rekao je, "predstavlja pre svega otpor svima onima koji danas žele relativizovati karakter zločina i režima koji su ih počinili".

-Želimo da buduće generacije mladih ne budu vaspitavane u duhu relativizacije, kako ne bi izjednačavali časnu želju svakog naroda za svojom slobodom i za svojom državom ako je to cilj slobode. NDH je stvorena ustaškim pokretom, a oni koji žele da vide "Božje delo" treba svaki put da se suoče sa stidom i sramotom, i sa neizmernom odgovornošću za seme zla koje je posejano 1941. godine, a koje do danas neki misle da bi trebalo da požnjeju , rekao je Pupovac.

Na skupu su, uz predsednika SNV-a, govorili i predstavnici antifašističkih organizacija iz Petrinje i Gline, koji su prethodno položili vence na spomen kosturnicu, a Mirjana Oluić, zamenik sisačko-moslavačkog župana, zahvalila je antifašistima što su "okupili svako godine u Banskom Grabovcu negujući tekovine antifašizma i narodnooslobodilačke borbe".

(Glas javnosti/Index.hr) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR