Glas Javnosti

IDENTIFIKOVANE DVE SRPSKE ŽRTVE IZ AKCIJE 'OLUJA': Porodice konačno mogu da sahrane svoje najmilije!

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta, u Zagrebu, uz prisustvo članova porodica, obavljena je identifikacija posmrtnih ostataka dve žrtve srpske nacionalnosti, stradale tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja" 1995. godine, na području Republike Hrvatske. Posmrtni ostaci ekshumirani su na groblju u Šašu i Kninu.

Posmrtni ostaci 2 lica su identifikovani metodom analize DNK i njihova sahrana biće obavljena u skladu sa izraženim željama porodica.

Od samog početka procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka koje su vršene na području Republike Hrvatske, po zajednički utvrđenoj metodologiji, našoj strani je omogućen monitoring te je i ovog puta identifikacijama prisustvovao monitorski tim Komisije za nestala lica.

Prema podacima Komisije kroz ovaj proces, u periodu 2001. do 2019. godine, iz registrovanih, masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mesta ekshumirani su posmrtni ostaci preko 1.400 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima na teritoriji Republike Hrvatske, a posmrtni ostaci preko 980 identifikovanih žrtava su predati porodicama radi sahrane.

Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, čije porodice žive u Republici Srbiji, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR