Glas Javnosti

HRVATSKA U ŠOKU: Preminula dvogodišnja devojčica posle 5 meseci zlostavljana!

Hrvatska
Autor: Glas Javnosti

Iz Klinike za dečje bolesti u Klaićevoj u Zagrebu, danas nešto posle 15 sati saopštili su tužnu vest o sudbini dvoipogodišnje devojčice, koja je u ovu ustanovu iz Nove Gradiške pre nekoliko dana dovezena u izuzetno teškom stanju zbog povreda koje je pretrpela.

-S velikom tugom i žaljenjem moramo vas izvestiti da je kod naše male pacijentkinje, uprkos svim preduzetim terapijskim merma i izuzetnim naporima lekarskog tima, došlo do kritičnog kliničkog pogoršanja- započinje saopštenje bolnice, prenosi Jutarnji list.

-U skladu s tim, prema protokolu sproveden je postupak za utvrđivanje moždane smrti, što je nažalost potvrđeno u 15:20. Počivala u miru- stoji u kratkom saopštenju iz Klaićeve.

Podsetimo, lekari su se danima borili za život devojčice koju je majka dovela u bolnicu u Novoj Gradiški. Majka je lekarima rekla da je devojčica pala, ali ubrzo je otkrivena strašna priča.

Odmah po dolasku lekari su posumnjali u majčinu priču. Devojčica je, osim teških povreda glave, imala i modrice po telu. Sumnja je da se zlostavljanje odvijalo od novembra 2020. do 31. marta 2021. Za ostalo troje dece izuzetih iz zajedničkog domaćinstva sumnja se da su bila zlostavljana i duži period.

Zlostavljanje je trajalo pet meseci

Prema dosad poznatim podacima, devojčica je do početka novembra 2020., a od trećeg meseca svog života, živela u hraniteljskoj porodici. Kada su devojčicu oduzeli roditeljima, ljudi u sistemu socijalne zaštite procenili su da je ostanak u biološkoj porodici visok razvojni rizik za nju, ali kada su taj rizik sveli na srednji, usledio je povratak u porodicu, prenosi Index.hr.

Devojčica je u biološkoj porodici mesecima bila zlostavljana, a čini se da je centar za socijalnu zaštitu to znao, ali niko nije reagovao.

Naime, prema neslužbenim informacijama dela medija, baka je upozoravala da nešto nije u redu sa devojčicom, ali, osim nje, i socijalna radnica, koja je pratila porodicu, u izveštaju je napisala da su se od početka ove godine roditelji žalili da se dete čudno ponaša, da ide u regresiju, da sve slabije priča.

U izveštaju iz marta ove godine navodi se da detetu hitno treba psiholog, objavio je Jutarnji list. U utorak, dan pre nego što je devojčica završila na Hitnoj s teškim povredama, majka je dovela dete u centar i tražila pomoć jer nije znala šta da radi. Dete je u centru bilo povučeno, ćutljivo pa je u jednom trenutku i povratilo. Majka je navela da se to često događa. Odmah je upućena kod pedijatra. Drugi dan, kad je socijalna radnica proveravala u kakvom je stanju dete, malena je već bila u Hitnoj u besvesnom stanju. Sada je jasno da je devojčica povraćala jer je verovatno imala potres mozga.

To sve znači da je centar mesecima znao za probleme, ali ništa nije preduzimao.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR