Glas Javnosti

HRVATSKA TRAŽI PROMENU DEJTONSKOG SPORAZUMA: Plenković na sednici UN pozvao na reviziju!

Hrvatska
Autor: Glas Javnosti

Na onlajn sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da smatra da je vreme za reviziju Dejtonskog sporazuma.

-Kao jedna od strana navedenog sporazuma, Hrvatska smatra da bi godišnjicu sporazuma trebalo iskoristiti kako bi se promislilo o njegovim postignućima, ali i o postojećoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa ciljem čvrstog usmeravanja ove zemlje na njenom evropskom putu- rekao je hrvatski premijer.

On je pozvao na punu jednakost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i donošenje odgovarajućeg izbornog zakona, koji bi, kaže, sprečio izborne inženjeringe.

Plenković je ukazao da je 2020, osim što je godina kriza i godina jubileja, pa se uz 75. godišnjicu UN-a i 25. godišnjicu Četvrte svetske konferencije o ženama, takođe godina u kojoj se obeležava i 25. godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je, kaže hrvatski premijer, „prekinuo najkrvaviji rat u Evropi od Drugog svetskog rata“.

-U međuvremenu, ovaj deo Evrope se temeljno promenio nabolje, ali neki problemi opstaju i zaslužuju našu punu pažnju- rekao je Plenković i pozvao na promenu Dejtonskog sporazuma.

Podsetio je na Zagrebački sastanak na vrhu održan pre 20 godina i drugo izdanje tog susreta koji se ove godine virtualno održao tokom hrvatskog predsedavanja EU.

-Gledajući unazad, mnogo toga je postignuto i puno toga se promenilo nabolje. Gledajući unapred, iskreno pomirenje ključno je za stabilnost regiona. To se može graditi samo na istini i činjenicama, zajedno sa pronalaskom svih preostalih nestalih osoba i pravdom za sve žrtve- poručio je Plenković.

(Glas javnosti/Jutarnji.hr/Novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR