Glas Javnosti

ХРВАТСКА "ШТАНЦУЈЕ УМИРОВЉЕНИКЕ": Синдикат оптужио државу за ПРЕВЕЛИКИ БРОЈ ПЕНЗИОНЕРА, посебно државних службеника

Hrvatska
Autor: Глас јавности / Индекс.хр / од 18.10.2018

Ако вам се чини да су поједини проблеми "типично српски" варате се. Довољно је да завиримо преко плота, у комшијску авлију.. Што ионако често радимо.

Синдикат државних и локалних службеника и намјештеника Хрватске упозорио је да превелики број пензионера и њихова добна структура нису последица само неповољних кретања на тржишту рада у време рата, транзиције и економске кризе, већ и "добре“ праксе државних тела и институција који од радно способних и на останак у свету рада спремних грађана силом закона, али и њиховом незаконитом и рестриктивном применом, стварају нове пензионере.

У Сабор су у среду упућене измене Закона о мировинском осигурању које би требале стимулисати одлазак у пемзију у старијој животној доби и с дужим пензионим стажем и убрзати изједначавање доби за жене у односу на мушкарце за одлазак у старосну и превремену пензију, подсећа синдикат у саопштењу.

Измене закона

Но, држава истовремено ствара нове пензионере од државних службеника који у пензију одлазе раније захваљујући закону који је донела актуелна Влада и жена које Хрватски завод за запошљавање (ХЗЗ) брише из евиденције незапослених особа јер остварују право на старосну пензију по прелазном режиму, али нису навршиле 65 година живота.

Синдикат подсећа да су у јуну прошле године усвојене измене Закона о државним службеницима, по којима од 1. јануару ове године државни службеници више не могу радити до краја календарске године у којој су навршили 65 година живота, већ им државна служба престаје с даном навршења те старосне доби.

Такође наглашава да ХЗЗ не сматра незапосленим особама жене које нису у радном односу, ако имају мање од 65 година и испуњавају услове за старосну пензију по прелазном режиму изједначавања старосне доби за одлазак у пензију између жена и мушкараца.

 

Глас јавности / Индекс.хр / од 18.10.2018

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR