Glas Javnosti

HRVATSKA NA KOLENIMA: Svetska banka dala novu prognozu BDP-a, Zagrebu se ovo NEĆE svideti

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Svetska banka snizila je prognozu rasta hrvatske privrede u ovoj i sledećoj godini zbog rata u Ukrajini, čije će posledice osetiti i zemlje u regiji srednje Evrope, posebno one u blizini zone sukoba.

Hrvatska privreda trebalo bi ove godine po projeni Svetske banke porasti 3.8 posto, za 1.6 postotnih bodova slabije nego što je banka očekivala do sada. Prognozu za sledeću godinu snizili su za jedan postotni bod, na 3.4 posto. 

- Rast bi u srednjoročnoj perspektivi trebao usporiti, ali će se zadržati iznad pretpandemijskog trenda - ističu u izveštaju objavljenom u nejelju.

 
Upozoravaju ipak na "značajne" rizike, koje stvaraju pandemija koronavirusa i rat u Ukrajini.

Ulaganja uz podršku novca iz EU fondova trebalo bi snažno da ojačaju u ovoj godini i potom usporiti u sledećim godinama, ali to će u velikoj meri zavisiti o vladinim investicijskim planovima, ističu. Oslonac rastu biće izvoz, ali njegov će tempo oslabiti paralelno s povratkom turizma na pretkrizni nivo i slabljenjem inostrane potražnje.


Lična potrošnja mogla bi i u sledećim godinama rasti tempom od oko 2.5 posto zahvaljujući pojačanom zapošljavanju i rastu plata, ali uticaj tih faktora donekle će neutralizovati viša inflacija, upozoravaju u banci. 

Procenjuju da će inflacija u ovoj godini iznositi 6.1 posto, te usporiti na 2.2 posto u 2023. i 1.9 posto u 2024., budući da bi problemi u globalnim lancima nabavke trebali popustiti, a uslovi finansiranja biti postroženi.

Zaoštravanje sukoba u regiji stvara dodatni pritisak na cene hrane i energije, koje bi trebale u proseku porasti 20 posto, uprkos hitnom vladinom ograničenju rasta cena gasa, napominju u Svetskoj banci.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR