Glas Javnosti

HRVATSKA: 5G mereža je opasna

Hrvatska
Autor: Glas Javnosti

VAPAJ SVETSKIH STRUČNJAKA: "Zaustavite širenje ove tehnologije! Ti su talasi energetsko oružje vojnih operacija i kontrolišu mase!"

U posljednje vrieme, građani su sve zabrinutiji i sve glasnije izražavaju svoje negodovanje zbog antenskih stubova, odnosno baznih stanica, koje teleoperateri širom Hrvatske postavljaju doslovno gde god požele. Razlog tome su najliberalnija pravila, odnosno zakoni u Europi po pitanju teleoperatera, koje očigledno, jedino Hrvatska ima. Ukratko – dozvoljavamo im sve, pa i gradnju baznih stanica bez građevinskih dozvola, što nije uobičajena praksa niti u zemljama koje nisu Članice Europske unije, a kamoli u zapadnim zemljama EU-a.

Već sada ih je previše, a sve se dodatno pogoršava činjenicom da nam u skoro vreme dolazi i postavljanje infrastrukture za 5G mrežu koja će biti još gušće postavljena, a osim na Zemlji, bit će postavljena i u Svemiru. Naime, 5G zaheva postavljanje baznih stanica na svakih 100 metara, pa čak i manje, a sama tehnologija koristiti milimetarske talase, koji se slabo prenose kroz čvrste materijale.

Deo građana smatra kako je cela ova priča zapravo samo "nepotrebna hajka" te ne veruju u štetnost zračenja na ljudsko zdravlje. No, s time se nikako ne slaže grupa uglednih svetskih naučnikaka, koji su sastavili te uputili Međunarodni apel “Zaustavite 5G mrežu na Zemlji i u Svemiru”, a koji su uputili UN-u,WHO-u, EU-u,Veću Europe i vladama svih država.

Postoje dokazi da je 5G štetan i da može ugroziti čovječanstvo!

U svojem apelu, stručnjaci upozoravaju na štetnost uvođenja 5G mreže i infrastrukture kako za ljude, tako i za životinje te za okoliš. Smatra se  da će 5G tehnologija biti postavljena puno gušće, odnosno – baznih će stanica biti puno više nego do sada.

 

“Uprkos širokom poricanju, dokazi da je radio frekvencijsko zračenje (RF) štetno za život već su nepobitni. Akumulirani klinički dokazi obolelih ljudi, eksperimentalni dokazi o oštećenju DNA
ćelija i organizamaa raznih biljaka i životinja, te epidemiološki dokazi da su glavne bolesti moderne civilizacije – rak, srčane bolesti i dijabetes u velikoj meri uzrokovane elektromagnetnim onečišćenjem, čine dokumentacijsku bazu sa znatno više od 10.000 stručno recenzovanih naučnih radova”, stoji u njihovom apelu te dodaju:

“Ako se planovi telekomunikacijske industrije za 5G ostvare, niko, niti jedna životinja, ptica, insekt ni biljka na Zemlji, neće moći izbeći izloženost, 24 sata dnevno, 365 dana godišnje, na nivoima RF zračenja, desetina do stotina puta većih od danas postojećih, bez ikakve mogućnosti bega, bilo kuada na planeti. Ovi 5G planovi prete izazivanjem ozbiljnih, nepopravljivih uticaja na ljude te trajnim oštećenjem svih ekosistema Zemlje. Moraju se preduzeti neodgodive mere zaštite čovečanstva i okoline, u skladu s etičkim imperativima i međunarodnim ugovorima.”

Inače, i prie nego što su naučnići poslali ovaj apel, bilo je pokušaja od strane stručnjaka da se ovaj veliki problem reši, a možda jedan od najpoznatijih primera je Freiburger Appeal, koji je potpisalo više od 3.000 lekara, a u kojem su pozvali na zaustavljanje, dok je 2015. godine 215 naučnnika iz 41 zemlje uputilo je alarmantno upozorenje Ujedinjenim Narodima (UN) i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Zračenja uzrokuju brojne bolesti

Brojna istraživanja i studije dokazuju štetne učinke zračenja na zdravlje čoveka, a učinci uključuju promenu srčanog ritma, promenu ekspresije gena, promjenu metabolizma, promjenu matičnih stanica, rak, kardiovaskularne bolesti, kognitivna oštećenja, oštećenja DNA, uticaje na opštee stanje, porast slobodnih radikala, poteškoće u učenju i pamćenju, pogoršanu kvalitetu sperme, pobačaj, neurološka oštećenja, pretilost i dijabetes te oksidativni stres.

Zračenja imaju i štetne uticaje na zdravlje kod dece, a ti kobni uticaji uključuju autizam, poremećaj pažnje uzrokovan hiperaktivnošću (ADHD) te astmu.

Najnoviji pak dokazi još su strašniji nego sve iznad nabrojeno, a uključujući poslednje studije upotrebe mobilnih telefona i rizika za rak mozga, pokazuju da je RF zračenje dokazani karcinogen za ljude i da bi se trebalo klasificirati kao karcinogen ”Group1”, zajedno s duhanskim dimom i azbestom.

Milimetarski talasi zapravo su energetsko oružje

Od svega možda najviše zabrinjava činjenica korištenja milimetarskih talasa. Potpisnici ovog apela smatraju da se provodeći emitovaje 5G na Zemlji i iz svemira nemarno kocka s budućnošću života na Zemlji, posebno zato što su milimetarskih talasi koje 5G koristi, prethodno korišteni kao energetsko oružje u vojnim operacijama i za kontrolu masa.

Iako se politički dužnosnici ‘oglušuju’ na ovu temu, posebno u Hrvatskoj, istina je da postoje nepobitni dokazi koji će drastično uticati na budućnost Zemlje, što po pitanju našeg zdravlja, što s druge strane po pitanju cjelokupnog ekosistema.

Hoće li uspti u Hrvatskoj?

Malim koracima, i u Hrvatsku se polako uvodi 5G mreža. Građani su sve glasniji po tom pitanju – negoduju, traže da se konačno urede zakoni koji će regulirati postavljanje baznih stanica te koji će ih eliminisati s područja gdje ljudi žive, odnosno gde se nalaze vrtići i škole. Odlična stvar je u tome što se sada polako udružuju, najčešće oko Facebook grupe “Zaustavimo 5G i ilegalnu infrastrukturu telekoma u Hrvatskoj”, koju je pokrenula jedna od članica Živog zida, Maja Očko Šunjić.

Hoće li se uspeti u tom naumu, ili će Hrvatska ponovo pasti na koljena te pogodovati teleoperaterima koji kod nas imaju visokih 43% zarade, odnosno najviše u Europi, videćemo uskoro. Politika o ovome mudro ćuti, stoga sve na kraju ostaje na građanima – podignuti glas i boriti se za zdravlje naše djce ili pognuti glavu i dopustiti nečemu da dovede čovječanstvo do ivice propasti.

dnevno.hr

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR