Glas Javnosti

HRVATI BESNI NA SRPSKE UDŽBENIKE! Uputili protestnu notu Srbiji: "Tamo spominju srpski Dubrovnik i srpsku Dalmaciju"

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman kritikovao je ponašanje Srbije zbog navodnog negirnja postojanje hrvatskog jezika u udžbenicima za osmi razred osnovne škole.

Hrvatski portal Indeks navodi da u udžbeniku gramatike grupe autora "S reči na dela" za učenike osmih razreda se navodi da srpski, slovenački, makedonski i bugarski jezik pripadaju grupi južnoslovenskih jezika, a da "Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski".

"Moram vam reći da je to zaista sramotno ponašanje srpskih vlasti", rekao je hrvatski šef diplomatije.


 
 Neshvatljivim smatra ponašanje zemlje koja je kandidat za članstvo u EU, a krši međunarodni sporazum o pravima i zaštiti nacionalnih manjina iz 2004. čije je odredbe Hrvatska u potpunosti ispoštovala.

"To je izostanak poštovanja prema hrvatskoj zajednici koja je u Vojvodini snažna, jaka, bogata i koja je, ako gledamo istorijski, u Vojvodini autohtona. To nije samo nepriznavanje hrvatskog jezika već i falsifikovanje istorije", rekao je Grlić Radman te dodao da se "tamo spominju srpski Dubrovnik i srpska Dalmacija".
 
 "To je nečuveno i jednostavno ne možemo to da razumemo", rekao je ministar.

Radi se, ponovio je, "o hroničnom izostanku poštovanja i poštovanja prema činjenici, prema međunarodnoj faktografiji Hrvatske kao članice Evropske unije, zemlje koja zaista podržava i stabilnost suseda i koja svim zemljama Zapadnog Balkana želi evropsku perspektivu", dodao je on.


"Činjenica da se dogodila fragmentacija na hrvatski i bunjevački jezik dokazuje da se srpska politika umešala u pitanje identiteta Hrvata u Vojvodini", istakao je Grlić Radman.
Prema njegovim rečima, to traje već duže, a Hrvatska je već regovalaa putem Ministarstva nauke i obrazovanja i diplomatskog predstavništva te je uputila i protestnu notu.
 

(Glas javnosti/Sputnik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR