Glas Javnosti

ДЕЖУЛОВИЋ: "Пласман Хрватске у финале је величанствен, али не умемо да славимо на симпатичан начин и то ме плаши; Ако си Србин у тој репрезентацији, то не смеш рећи"

Hrvatska
Autor: Глас јавности / Б92.нет / од 13.07.2018.

Хрватски новинар Борис Дежуловић каже за РСЕ да је пласман Хрватске у финале Мундијала величанствена прича, али да Хрвати не знају да славе на симпатичан начин.

Он је додао и да се плаши због тога.

"Свака њихова спортска победа, нарочито фудбалска зна често, нажалост, отклизати у инцидент. Када би се догодило да Хрватска победи те на достојанствен, али, наравно, потпуно еуфоричан начин прослави победу, онда би фудбал доказао да може оно што не може политика", каже Дежуловић.

Како се наводи, фудбал је Хрватску довео у транс, заборавило се да је здравство у распаду, да су неизвесне пензије, да млади одлазе из Хрватске, на шта Дежуловић каже да фудбал, између осталог, и служи за то.

“Домаћин жели да покаже или политичку доминацију и моћ или да сакрије кризу. То је она друга, тамнија страна фудбала. У Русија то ради с организацијом Мундијала, као и организацијом Олимпијских игара. Путин жели да демонстрира ноћ нове Русије. Док имамо један фантастичан успех, у остатку Хрватске се обављају прљави послови док је нација прикована испред телевизора. Ако криминалац има некакав план, онда је Мундијал иделно време за остварење таквог плана. И део њихових планова је да се непопуларне одлуке доносе у ово време“, истиче Дежуловић.

Осврнувши се на случај “пребројавања крвних зрнаца“ голмана Данијела Субашића, рекао је да је Хрватска имала велике играче који су били српске националности, као и да је увек била иста прича.

“Сви су знали да су они Срби, али се то није наглас изговарало, нити су то они сами изговарали, а често су демантовали. То је тужна страна те приче. Ако си, на пример, Босанац или Бразилац, можеш поносно рећи да си Бразилац, али ако си хрватски Србин, то не само да не можеш рећи, него ћеш тврдити и наглашавати да си Хрват“, истакао је

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR