Glas Javnosti

ČETIRI DEVOJKE TEŠKO POVREĐENE U NAPADU VRANA: Prelomi kičme, kolena, ruku...

Hrvatska
Autor: Glas Javnosti

Lekari u Zagrebu, a posebno na Klinici za traumatologiju imaju pune ruke posle poslednjih dana. Kako navode hrvatski mediji, ljude svakodnevno napadaju vrane i dolazi i do ozbiljnih povreda.

Iako napadi vrana u ovo doba godine nisu retkost, ovakve povrede lekari ne pamte. Samo u poslednja tri dežurstva dr Stipe Ćorluka primio je četiri pacijentkinje koje su napale ptice, a koje su zadobile teže povrede.

- Iskreno, ovako nešto nisam doživeo otkako radim. U poslednjih deset dana na hitni prijem došla nam je devojčica koja je zbog napada vrane slomila kičmu, dok jedna devojka ima slomljenu ruku, jedna koleno, a jedna je iskrenula gležanj - priča dr Ćorluka, prenosi "Jutarnji list".

Kako su devojke rekle lekarima, vrane su se, ničim izazvane, zaletale u njih.

Dve najteže povređene bile su na biciklima pa su pale i zadobile prelome.

Dve ženske osobe koje su bolje prošle, nakon sanacije povrede puštene su kući. Jedna devojka je rekla da je šetala i na nju su počele da se zaleću vrane koje je prvo uspela da otera rukama, ali ptica je nastavila napad i kada se drugi put zaletela u devojku, ona je pala i povredila zglob na ruci.

- Ima nekoliko zanimljivih koincidencija. Reč je o ženskim osobama, napadi su se događali predveče i sve imaju dugu kosu - ispričao je dr. Ćorluka za pomenuti medij.

Iako je on primio najviše pacijenata koje su napale vrane, kaže da su mu i kolege prenele da su imali na hitnom prijemu pacijente koji su došli zbog zaletanja vrana.

Iva Šoštarić, ornitolog kaže da se događa da vrane napadaju ljude, ali nikada pre nije čula za ovakve povrede.

- Kada vrana napadne, a to obično radi jer se oseća ugroženom, najbolje je početi mahati rukama i tako je preplašiti. Nema potrebe trčati, nego se samo bržim korakom udaljiti. Naravno, na biciklu je to teže, ali ako je moguće, treba se odmah zaustaviti, sići i poterati vranu - kaže ona i dodaje da se ljudi uplaše i povrede kada padnu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR