Glas Javnosti

БОЉИ ОДНОСИ УПРКОС "ПРОБЛЕМЧИЋИМА"

Hrvatska
Autor: Glas Javnosti / Blic

Председници Хрватске и Словеније, Зоран Милановић и Борут Пахор састали су се данас у Оточцу на Крки и заједнички констатовали да желе боље односе упркос "проблемчићима".

Председници Хрватске и Словеније, Зоран Милановић и Борут Пахор састали су се данас у Оточцу на Крки и заједнички констатовали да желе боље односе упркос "проблемчићима".

Милановићево прво председничко путовање ван земље је посета Словенији, где се у Оточцу об Крки састао са Пахором, а том приликом они су истакли преданост изградњи пријатељства између два народа.

Арбитража и улазак Хрватске у Шенген теме су важне за обе државе, а Милановић и Пахор верују да могу бити решени на цивилизован начин.

Пахор је у заједничком обраћању медија рекао да је велико задовољство и част за њега и Словенију било то што је бивша председница Колинда Грабар-Китаровић изабрала Словенију за последњу посету иностранству у свом мандату, а да му ласка и доживљава то као израз наклоности и пријатељства што је нови председник Зоран Милановић одлучио да негова прва посета иностранству буде Словенији.

Пахор је истакао да се са Милановићем познаје 16 година, да између њих постоји међусобно поверење и да, иако постоје разлике, залажу се за градњу доброг суседства и пријатељства између два народа.

Каже да се то неће догодити преко ноћи, те да су њих двојица чврсто одлучили да ће учинити све да би односи међу државама били одлични на нивоу политике, привреде, науке и међуљудских односа, оценивши то као стратешко питање.

"Питања се морају решавати на начин да сва остала подручја нашег живота буду што развијенији и добију што већу подршку.

Састанак није био само важан на симболичном већ и на реалном ниову.

"Овде позивамо све који се брину за словеначко-хрватске односе да учине све што могу да ти односи буду одлични", рекао је и додао да ће отворених питања увек бити, али да се могу решити".

Милановић је рекао да је тек изашао из кампање, па је тонус још мало тврд, али да нема ништа другачије да каже данас него што је говорио за време предизборне кампање.

"Словенија је сусед, функционална либерална демократија, има пуно додирних тачака са Хрватском. То је једна здрава испреплетеност и један однос који је добар и који може и треба да буде још бољи. Он није добар тек тако, он је стварно добар", рекао је и додао да због сличности и додирних тачака које две земље имају могу заједно представљати своје интересе, пренела је загребачка Н1 тв.

"Нисам случајно дошао у Словенију. Разговарали смо о свим питањима која су отворена и која нас доводе у некакву благу тензију која с разлозима или без њих траје већ 30 година. Из неких од тих проблемчића нећемо изаћи преко ноћи, важно је да их третирамо као цивилизиране државе", рекао је и додао да уз то паралелно живот иде даље.

На питање о граници каже да је то питање које више спаја две државе него их удаљава. Мисли да неће бити негативних изненађења око нове словеначке владе.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR