Glas Javnosti

Bezuspešno traženje stana: Nudi 800 evra za par kvadrata

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 hiljada stanova za najam, od toga ih je više od tri hiljade u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cene najma, već smo spomenuli – neprekidno rastu.

Mladi ljudi, mahom studenti, kao i mlade porodice svakodnevno nailaze na probleme pri iznajmljivanu stana. Najčešći su – nerealne cene te iznenadni otkaz ugovora. Miro stan za iznajmljivanje u Zagrebu traži već dva meseca. Za sada je to, kaže, nemoguća misija.
"Za 800 evra možete iznajmiti stan i u Dubaiju"

- U Dubaiju i u Londonu sam sada bio i moram reći da je Zagreb cenom otišao poprilično visoko. Na primer za 800 evra, za koliko ja tražim stan u Zagrebu, možete iznajmiti stan i u Dubaiju, rekao je Miro Čabraja.

Na rast cena najma u Zagrebu utiče sve veće doseljavanje – i domicilnog stanovništva i strane radne snage te iznajmljivanje stanova za turizam i rast cena u prodaji.

- Trenutno primećujemo izjednačenje cene kako najma tako i prodaje. Za razliku od prošle godine imamo povećanje od 20 posto što znači da su cena najma i cena kredita izjednačene, rekao je Filip Brkan, član Vijeća Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.


Najveća je potražnja za stanovima do 60 četvornih metara. Agenti kažu da je postalo gotovo nemoguće pronaći kvalitetan podstanarski stan za dugoročni najam po razumnoj ceni.
- Apsolutno je prisutan nedostatak stanova za najam jer nema nikakve politike u tome smeru, nego se pojedinici sami snalaze. Primer toga su strani radnici koji se isto tako nalaze na hrvatskom tržištu, poslodavci koji im nalaze smeštaj i tako pune fond određenih nekretnina, rekla je Jelena Kravošćanec Todorović, agentkinja za nekretnine.

Još neki problemi

Uprkos zakonskoj regulativi, na tržištu najma stanova je nered, kažu advokati. Deo vlasnika i dalje inzistira na usmenom dogovoru. Zbog toga nastaje niz problema.

- Zakupac smatra da su ostvareni uslovi za zadržavanje depozita dok vlasnici smatra da to nije tako. Dosta često zakupci ističu problem oko ulazaka u stan za vreme trajanja najma. Zakon mu dopušta kontrolu najma stana, ali to mora biti ugovorom definisano rekao je advokat Vedran Ceranić.

U Hrvatskoj je u ponudi oko 8 hiljada stanova za najam. Na godinu ih se izgradi 3 hiljade. Sve je to malo s obzirom na potražnju koja neprestano raste.



Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR