Glas Javnosti

BESRAMNI HRVATI: Na tabli u Jasenovcu skinuli reč HOLOKAUST

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Stradanje Jevreja zamenjeno je terminom masovni zločin, što je eufemizam koji je apsolutno neprihvatljiv, rekao je hrvatski istoričar.

Sećanja na strahote Holokausta danas ima sve manje, a termin Holokaust u Jasenovcu je zamenjen terminom "masovni zločin", kaže hrvatski istoričar Ivo Goldštajn i ističe da se smatralo da je pod ratove crta podvučena i da je revizionizam otišao u istoriju.

"Došlo je novo vreme s još manje sećanja. Godine 2001, nakon što smo podvukli crtu pod ratove i režim iz 90-ih, smatrali smo da je revizionizam otišao u istoriju. Mislili smo da stvari idu ka svom smirenju i da će se Holokaust moći u Zagrebu etablirati kao činjenica", rekao je Goldštajn sinoć na promociji drugog izdanja knjige "Holokaust u Zagrebu".


To je ujedno bio i odgovor Goldštajna na pitanje zašto se nakon gotovo četvrt veka od izlaska prvog odlučio na drugo izdanje knjige, čiji su autori njegov otac Slavko i on.

"Kad je knjiga prvi put izašla, bilo je puno pohvala, ali i negiranja, ružnih i neumesnih komentara, priča da se Holokaust nije događao u Zagrebu nego negde drugde", kazao je Goldštajn.

Ističe da nije verovao da će u budućnosti termin "Holokaust" biti zamenjen nekim drugim, ali je do toga ipak došlo.

"Međutim, od prošle godine u Jasenovcu, na tabli koju je neko instalirao za vreme (hrvatskog) predsedavanja Međunarodnim savezom za sećanje na Holokaust, nema više termina Holokaust za Jevreje nego samo masovni zločin", naveo je Goldštajn i dodao da je to zapravo eufemizam koji je apsolutno neprihvatljiv.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR