Glas Javnosti

Austrijski list opleo po Zagrebu zbog ponašanja tokom pandemije: `Hrvatskoj se fućka na preporuke EU`

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Austrijski konzervativni list Oberösterreichisches Volksblatt (OV) objavio je članak pod naslovom “Koronavirus: Hrvatska jaše na ivici oštrice” u kojem se tematizuje pokušaj spasavanja turističke sezone u Hrvatskoj i povećanje broja zaraženih.

List piše da se “Hrvatska bori protiv pandemije koronavirusa” i da istovremeno “u borbi za strane turiste pokušava izvesti političku špagu između restrikcija i popuštanja”. Navodi se da je stanje u vezi zaraze u Hrvatskoj “i dalje napeto” i da prema službenim podacima Evropskog centra za borbu protiv zaraze Hrvatska ima od srede 28,5 zaraženih na sto hiljada stanovnika.

Dvostruko veće širenje virusa u Hrvatskoj nego u Austriji


“To je širenje virusa koje je dvostruko veće nego u Austriji koja u proteklih 14 dana ima 14,5 zaraženih na 100 hiljada stanovnika”, piše OV. Napominje i da je najviše zaraženih u Zagrebu i u “istočnim graničnim područjima prema Mađarskoj, Srbiji i BiH”, dok je broj zaraženih na jadranskoj obali nizak.

“Hrvatska vlada je zbog upozorenja iz inostranstva zabrinuta”, pa je uvedeno obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima, piše list. Ali istovremeno Hrvatska pokazuje da joj se “fućka na preporuke Evropske komisije koja upozorava da treba biti posebno oprezan kod dopuštanja putovanja ljudi koji nisu državljani EU”, navodi se u tekstu.

Hrvatska se ne ponaša oprezno


OV se pritom poziva na odluku hrvatske vlade od 11. jula, po kojoj turisti iz svih zemalja sveta treba samo da pokažu negativan test na koronavirus ne stariji od 48 časova prilikom prelaska hrvatske granice. “Time se Hrvatska izdvaja iz saveza opreznih unutar EU-a”, smatra austrijski list.

Na kraju se napominje kako u Hrvatskoj trenutno boravi upola manje turista nego prošle godine u isto vreme te da se ovog vikenda očekuje novi talas dolazaka gostiju iz Skandinavije, Velike Britanije i Francuske.

Treba napomenuti da je Oberösterreichisches Volksblatt jedan od najstarijih austrijskih dnevnih listova te da je u vlasništvu Narodne stranke Gornje Austrije, pokrajinske podružnice vladajuće stranke kancelara Sebastiana Kurca.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR