Glas Javnosti

Ante Pavelić malo omiljen i među Hrvatima!

Hrvatska
Autor: Glas Javnosti

Srbi ga pamte kao krvnika i poglavara ustaške NDH, a pored brutalnih zločina koje je izvršio nad Srbima, danas ni hrvatima nije preterano drag.

Povrh toga što u svom narodu imaju fašističkog vođu, Hrvatima danas smetaju i ustupci Pavelića pred Italijom i Nemačkom koje su mu bile saveznice, te ga zbog toga nazivaju izdajnikom.

Ipak, Hrvati mu ne zameraju zločine koje je vršio u NDH, njih umanjuju, ali mu zato zameraju davanje „hrvatske teritorije“.

Ante Pavelić je odgovaran i za najveću izdaju u hrvatskoj, tvrde istoričari. 18. maja 1941. u Rimu su jednim potpisom fašističkoj Italiji predane hiljade kvadratnih kilometara „hrvatskog teritorija“.

Gotovo cela Dalmacija, gradovi Zadar, Šibenik i Split, ostrva Rab, Krk, Vis, Lastovo, Korčula i Mljet, veliki delovi Hrvatskog primorja i Gorskog kotara, sve je to sluganskim potpisom Ante Pavelića došlo u ruke fašističke Italije.

Radi se o Rimskim ugovorima. Bio je to samo dokaz onoga što se već znalo – mesec dana ranije uspostavljena takozvana Nezavisna Država Hrvatska stvorena je samo kako bi poslužila za zadovoljavanje italijanskih i nemačkih interesa.

Izdajničkim ugovorom Pavelić je na milost i nemilost fašističkoj Italiji predao oko 400.000 Hrvata i neznatan broj Italijana. Još ranije, posle Prvog svetskog rata, Rapalskim ugovorima Italija je preuzela Istru, Rijeku i delove obale. Upravo su u Paveliću Italijani videli čoveka koji može da ispuni njihove apetite za hrvatskom obalom, pa nije ni čudo što su ga godinama pre rata u tajnosti obučavali i podržavali, čekajući povoljan trenutak kad će u ratnom ludilu svoju marionetu postaviti na vlast u Hrvatskoj.

Predaja teritorija bila je samo jedna od podaničkih stvari na koje je ustaška vlast bez pogovora pristala. Naime, dogovoreno je da NDH neće u većem delu primorja i unutrašnjosti podizati nikakve vojne objekte niti držati ratnu mornaricu. Italija je interesnu sferu u NDH podelila na tri zone. Prva je zona odmah priključena Italiji, druga je postala demilitarizovana, odnosno snage NDH nisu smele tu da grade vojne objekte. Treća, najudaljenija od mora, bila je pod kontrolom NDH. Naravno, ustaške sluge fašista obvezale su se plaćati troškove italijanske vojske na svojoj teritoriji.

Italija je 1943. godine kapitulirala, a NDH se domogla predatih teritorija slaveći to kao svoju veliku pobedu. No, to nije bilo dugog veka. Godine 1945.Nemačka je izgubila rat, a time je propala ideja o NDH. Do tada su gotovo celu Dalmaciju i Istru oslobodile partizanske jedinice.

Izvor: Hronograf

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP