Glas Javnosti

AKO PLANIRATE DA LETUJETE U HRVATSKOJ: Dobre vesti pred turističku sezonu, vozači - VAŽNO JE!

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Ovog leta neće biti poskupljenja putarine u Hrvatskoj.

ako navode u Hrvatskim autocestama (HAC), i ove godine kao i prethodne dve pandemijske godine, u cilju podrške turističkoj sezoni neće se uvoditi sezonsko povećanje putarine od 10 posto.

- Isto tako na snazi ostaje i mera pomoći prevoznicima, odnosno produžuje se primena dodatnog popusta od 7 posto za EURO 6 vozila, što uz postojeći popust od 42,4 posto iznosi gotovo 50 posto cene putarine - rekli su Net.hr iz HAC-a.

Iz HAC-a podsećaju da se u jeku turističke sezone, na naplatnim rampama neretko stvore ogromne gužve, a da bi se one izbegle, deo građana koristi ENC uređaje.

Iz Hrvatskih autocesta navode da osim bržeg i jednostavnijeg prolaska na naplatnoj stanici, korisnici ENC uređaja i uštede koju kunu na putarini.

Već duže vremena priča se i o uvođenju elektronske naplate putarine a iz HAC navode da se radi na pripremi javne nabavke novog sistema naplate.
- Ove godine biće raspisan konkurs, a prema sadašnjim procenama sistem bi mogao da bude završen u 2024. godini  - kažu iz HAC-a.

Novi sistem naplate putarine biće zasnovan na slobodnom protoku, bez zaustavljanja vozila, s beskontaktnim načinima plaćanja.

Sistem će omogućiti jednostavniji i tehnološki moderniji način plaćanja putarine, a uz to povećaće se i protočnost na naplatnim stanicama.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR