Glas Javnosti

Zdravko Krivokapić saopštio ekspertski koncept nove vlade u kojoj nema mesta za tri lidera

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Mandatar za sastav vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je jednom od lidera Demokratskog fronta (DF) Andriji Mandiću ekspertski koncept nove vlade u kojoj nema mesta za bilo koga od lidera Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije i Pokreta za promjene.

Prema istim saznanjima, Krivokapić je takvu poziciju obrazlagao obećanjem koje je dao glasačima nove većine da će nakon tridesetogodišnje partitokratije Demokratske partije socijalista (DPS), koja je opljačkala Crnu Goru i zarobila njene institucije, ponuditi parlamentu pre svega stručnu vladu, ali i političku jasno definisanu kao antirežimsku i proevropsku.

Krivokapić je u razgovoru sa Andrijom Mandićem (Milan Knežević i Nebojša Medojević nisu prisustvovali) odao priznanje liderima DF na borbi protiv režima, ali i objasnio da timski rad Vlade kakvu planira traži drugačiji profil ličnosti.

Mandić je odgovorio da su oni dobili ogromnu podršku građana na izborima, da DF treba da bude kičma nove vlasti i da to znači da lideri DF personalno treba da budu u novoj vladi.

Mandić je eksplicitno tražio od Krivokapića da u protivnom vrati mandat i da će oni tražiti novog mandatara.

Krivokapić je kazao da ne vidi razlog za vraćanje mandata i nije se složio sa ocenom da su lideri DF dominantno doprineli rezultatu, ali da uvažava njihov doprinos i da je zbog toga i ponudio značajan broj resora partijama koje čine DF.

Sastanak je završen na tim pozicijama, a Mandić je najavio da će razgovarati sa vođstvom Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA sa namerom da dođu do dogovora oko nove vlade sa drugim premijerom.

Ta ideja je bila na stolu i na ranijim sastancima u tom sastavu, ali je manje (Demokrate) ili više (URA) eksplicitno odbačena.

Krivokapić je danas na Tviteru poručio da se nijedna stranka pobjedničke koalicije ne isključuje iz procesa formiranja vlade, ali da insistranje na pojedincima iz tih koalicija nije interes ni građana ni države.

„Crnu Goru čekaju teški i istorijski izazovi koje samo vlada sa ekspertskim karakterom može prevazići“.

Crnogorci traže vladu eksperata a ne političara

Posljednje istraživanje javnog mnjenja koje je radio “Damar” je pokazalo da glasači koalicije „Za budućnost Crne Gore“ čiji je nosilac bio Krivokapić, dominantno podržavaju formiranje ekspertske vlade, a da je drugo najbolje rešenje vlada sastavljena od eksperata, ali i političara.

Svega 7,4% glasača te koalicije je za vladu sastavljenu isključivo od političara.

Medojević je prije nekoliko dana postavio praktično ultimatum, da neće podržati vladu ukoliko ne dobije mjesto potpredsednika vlade kojim bi koordinisao bezbednost i reforme.

On je više puta javno tvrdio da vladu sastavljaju vlasnici medija za koje je koristio naziv „Druga familija“ što je kovanica koju protežiraju krugovi bliski DPS-u, biznismen Miodrag Daka Davidović, sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske Gojko Perović i Vladimir Božović.

Svi ti stavovi su promovisani preko zvaničnih kanala Demokratskog fronta, a niko od lidera i funkcionera se nije ogradio od njih.

Krivokapić se još na početku konsultacija oko sastava Vlade, poverio prijateljima da neće dozvoliti da bude nominalni premijer, a bez realne moći prvog minsitra.

„Kako god, ja neću biti Mirko Cvetković“, navodno je kazao tada.

Mirko Cvetković je bio premijer Srbije od 2008. do 2012. godine koji je ostao upamćen kao neuspešan i neefikasan jer je u suštini premijer bio tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić.

(Glas javnosti/Vijesti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR