Glas Javnosti

ZAŠTIĆENI SVEDOK PROGOVORIO O RATU KLANOVA U CRNOJ GORI: Zbog ovoga su za 'glavu' NOVINARKE davali 200.000 evra!

Crna Gora
Autor: Glas Javnosti

Zaštićeni svedok Barjam Pista je uhapšen 29. aprila 2019. godine, kada je i obelodanjeno da je došao u Budvu s namerom da likvidira Budvanina koji se vodi kao bezbednosno interesantno lice.

-Jovan Mirković, nekadašnji vozač vođe kavačkog klana Slobodana Kašćelana, spojio je Bajrama Pistu sa tom organizovanom kriminalnom grupom koja je, kako tvrdi, od njega tražila da likvidira Budvane Marka Ljubišu Kana, Gorana Slovinića Brala, novinarku Oliveru Lakić- ispričao je na saslušanju "Pista", zaštićeni svedok Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore.

Tada je tvrdio da nije hteo nikoga da ubije, već da kupi oružje. Sredinom prošle godine odlučio je da navodno sve prizna istražiteljima.

-Sada ću svima da vam ugasim živote - objašnjava "Pista" šta je rekao kada mu je Goran Rakočević sredinom maja 2020. godine u zatvoru rekao da su ga "otkucali".

Pred specijalnom tužiteljkom krajem oktobra prošle godine tvrdio je i da su mu članovi kavačkog klana u spuškom zatvoru ispričali za koja ubistva, pokušaje i podmetanje eksploziva su odgovorni, ali i da su planirali ubistvo Ivana Vukotića (rođaka Jovana Vukotića, vođe škaljarskog klana), Beograđanke B. M., neuspešno organizovali bekstvo Maria Miloševića iz kosovskog zatvora, zapalili vikendicu Ranka Radulovića, ubili čoveka u zatvoru, ranili Dragana Roganovića, da imaju podršku porodice Roganović (Duška).

Objašnjavao je i kako su kavčani u zatvoru slavili pokušaj ubistva Kana i Slovinića, podmetanje eksploziva na vozilu supruge Miloša Mančića.

Navodno, bliskog rođaka Kotorana Jovana i Igora Vukotića - Ivana, trebalo je da ubije ista ekipa koju sumnjiče za likvidaciju Bogdana Milića, a Radovan Mujović od Piste je tražio da zakolje Mančićevu, kako bi naudio njenom suprugu Milošu, jer je svedočio protiv grupe tog Nikšićanina.

Kosovar tvrdi da mu je Nikšićanin objasnio da je Mančić najslabija karika njihovog dotadašnjeg saradnika i da zato traži baš njenu glavu.

NAJOPASNIJI LJUDI PODZEMLJA TESNO SARAĐUJU? Da li je navijačka grupa Velje Nevolje u sprezi sa kavačkim klanom?! (VIDEO)

Za ubistvo novinarke Olivere Lakić, tvrdi, nudili su mu 200.000 evra, jer je "videla neku svesku".

Pričavši o tome što se dešavalo u Budvi kada je prvi put došao da ubije Kana, rekao je da je preko kontakta Detlić stigla poruka da će "Mali doneti 5.000 evra", nakon čega je Drecun doneo novac, a nakon sedam dana iz kuće u Obzovici ih prebacio u kuću u mestu Markovići iznad Budve.

- Na stan u toj kući u Markovićima sam se prijavio na srpske papire pod imenom Viktor Kraft. Nikola nam je ispričao da taj Kan vozi "mercedes G-klase", kocku crne boje. Šetamo svi i čekamo situaciju da se izvrši zadatak, odnosno likvidira taj Kan u Budvi. Nikola mi je rekao da treba da kupim kapu ili kačket da bi izgledao kao turista i neku ležernu garderobu. Prilikom šetnje po Budvi, pokazao mi je i frizerski salon gde Kan dolazi da se šiša i brije. Nikola mi je rekao da treba da budem vrlo oprezan i pokazao mi je lokaciju u Budvi gde često bude locirana policija pored kojih treba oprezno prolaziti. Meni je čudno kako u svim tim obilascima Budve nigde ne nađemo tog Kana, pa pitam Nikolu ko je ta osoba. On mi kaže: "bio je mnogo dobar, ali postao je zao, mi ga dugo tražimo, ali teško je doći do njega". I kaže mi: "da li ti znaš da radiš za ljude koji su uključeni u klan, da se puca da se ubija, upoznao si se sa mnogo ozbiljnim ljudima"... Nikola mi je rekao: "kod nas je rat", i da treba da budem oprezan. U tim našim obilascima, dok smo nas trojica bili u iznajmljenom "meganu", u Budvi nas je zaustavila patrola policije - ispričao je Pista.

Kazao je da mu je policajac tražio prijavu boravka, ali da je on nije imao i da mu je policajac rekao da napusti državu, vrati se i prijavi u TO Budva, što su navodno odmah uradili.

Za ubistvo mu davali kilogram kokaina i 50.000 evra 

Tvrdi da im je Drecun sutradan rekao da će Kan biti kod frizera, da su ga vrebali, ali da se nije pojavio, zbog čega je porukama psovao Mirkovića, koji mu je tada ponudio da ubije Kana, "pošto Drecun očigledno ne može".

Rekao je da je bio u dilemi, jer nije znao detalje, ali da mu je novac bio potreban pa je odlučio "da ga skine".

- Jovan Mirković mi kaže da ću za ubistvo dobiti kilogram kokaina i 50 hiljada evra - ispričao je Pista.

Rekao je da su on i Aco tada jurili Kana po Budvi, da mu je za to ubistvo "češku zbrojevku" sa prigušivačem naručio Detlić, ali da je Drecun oružje dao za kokain.

- Ja i Aco tada tražimo Kana po Budvi, ali ne možemo da dođemo do njega. Aco mi tada kaže da ovaj Kan nije običan čovjek, da je bogat i opasan i da oseća kada ga prate i jure. Uspevam, kada sam pratio taj crni džip, da slikam Kana, jer je otišao kod neke kuće na Sveti Stefan. Snimio sam ga kako se u rikverc parkira, da opravdam sebe, jer sam mogao da ga upucam, ali nisam imao oružja. Moja prilika je bila da pucam kada mu je mali sin otvorio vrata od vozila. Kako nisam imao oružje, nisam mogao ni da izvršim ubistvo. Pisao sam Mirkoviću da sve ovo ne vodi ničemu. On me nagovara da ostanem u Budvi, ali mu ja odgovaram da se vraćam za Kosovo - ispričao je Pista.

Detaljno je objasnio i gde su i kada, godinu kasnije, trebalo da ubiju Slovinića, ali i da je Kan i te godine bio meta kavačkog klana.

(Glas javnosti/Vijesti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR