Glas Javnosti

Vladika Joanikije: Milo Ðukanović kriv za diskriminaciju SPC, država je njegov feud

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

 Episkop nikšićko-budimljaski Joanikije ocenio je danas da se crnogorski predsednik Milo Ðukanović "grubo umešao u unutrašnje stvari (Srpske pravoslavne) Crkve sa željom da izmeni njen status i njeno ustrojstvo", čime je prekršio Ustav koji kaže da je crkva odvojena od države.

On je istakao da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori trpi tešku diskriminaciju u odnosu na rimokatoličku i islamsku versku zajednicu. Ukazao je da su ugrožena osnovna verska i imovinska prava, a da je posledica toga nestabilnost crnogorskog društva.

-Za sve to je odgovoran ponajviše Ðukanović, budući da je sva vlast u njegovim rukama. Optužuje nas da smo strani antidržavni elemenat, da ne priznajemo državu Crnu Goru i njenu nezavisnost, što nije tačno -rekao je Joanikije.

Dodao je da Ðukanović misli da je "država njegov feud kojim može da gospodari kako je njemu drago", što je "verovatno posledica njegove tridesetogodišnje vladavine".

- Što se više bavi tom temom, sve više pokazuje neznanje. Niti je kršten, niti ima osnovnih znanja o Crkvi. Proizveo je neravnopravnost između vera - zaključio je vladika Joanikije.

(Izvor:In4s)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR