Glas Javnosti

Vladika Joanikije: Đukanović na najgrublji način krši Ustav

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović se „grubo umešao u unutrašnje stvari Crkve sa željom da izmeni njen status i njeno ustrojstvo“, smatra vladika budimljansko-nikšićki Joanikije.

Kako danas prenosi portal www.sveosrpskoj.com, Joanikije ukazuje da Đukanović „time, na najgrublji način, krši Ustav Crne Gore, budući da je, po Ustavu, crkva odvojena od države“.

„Optužuje nas da smo strani antidržavni elemenat, da ne priznajemo državu Crnu Goru i njenu nezavisnost, što nije tačno“, tvrdi Joanikije. „Kada ga zbog njegove anticrkvene delatnosti kritikujemo sa očiglednim dokazima da ne poštuje Ustav i autonomiju Crkve, on nas onda optužuje da napadamo državu“, objašnjava vladika.

- On misli da je država njegov feud kojim može gospodariti kako je njemu drago, naglasio je Joanikije i predočio da Đukanović „sada hoće da osniva crkvu“.

Što se više bavi tom temom, sve više pokazuje neznanje, uveren je vladika, koji tvrdi da je predsednik Crne Gore . „proizveo je neravnopravnost između verama“. Prema rečima Joanikija, „Srpska pravoslavna crkva trpi tešku diskriminaciju u Crnoj Gori u odnosu na rimokatoličku i islamsku“.

- Naša osnovna verska i imovinska prava su ugrožena, a za posledicu, budući da smo mi pravoslavni većina u ovoj zemlji, imamo nestabilnost crnogorskog društva, konstatovao je Joanikije.

On je zaključio da je „za sve to odgovoran ponajviše Đukanović, budući da je sva vlast u njegovim rukama“.

Osnivač portala www.sveosrpskoj.com je privredno društvo Srpska linija d.o.o. iz Beograda, a njegov urednik je Đuro Bilbija.

(Izvor: Danas)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR