Glas Javnosti

VLADIKA IRINEJ PISAO MAJKU POMPEU: Uznemirava kršenje ljudskih prava i sloboda

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Episkop istočnoamerički Irinej uputio je 4. jula pismo Majku Pompeu, državnom sekretaru SAD, u kom je čestitao Dan državnosti, ali i iskoristio priliku da podseti Ameriku na univerzalne slobodarske vrednosti koje bi taj dan trebalo da predstavlja.

Vladika je Sekretaru Pompeu i ovom prilikom napomenuo da je veoma uznemirujuće da u savremenoj Evropi još uvek ima primera kršenja osnovnih verskih i ljudskih sloboda. Vladika je uputio poziv Pompeu da se, u duhu slobodarskih vrednosti, zauzme kod vlasti u Crnoj Gori da bez odlaganja prekinu sa progonom Crkve.

Vladika je, takođe, stao u zaštitu Srpske Pravoslavne Crkve i svoje duhovne dece na Floridi, čiji je miran protest ispred počasnog Konzulata Crne Gore u Vest Palm Biču izazvao sasvim neprimerenu izjavu Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore. U toj izjavi, Srpska Pravoslavna Crkva i njeni vernici su nazvani pogrdnim imenima, što umnogome podseća na mračna vremena komunističkog progona religije i neistomišljenika u Crnoj Gori.

Vladika je skrenuo pažnju Stejt Departmentu na ovaj diplomatski skandal i zatražio da vlasti SAD zaštite svoje građane od napada zvaničnika stranih država.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR