Glas Javnosti

VIDOVDANASKA POVELJA

Crna Gora
Autor: Glas Javnosti

VIDOVDANSKA POVELjA UDRUŽENjA KNjIŽEVNIKA CRNE GORE PRIPALA PESNIKU I NOVINARU IZ VASOJEVIĆA DARKU JOVOVIĆU

U susret velikom prazniku – Vidovdanu, Udruženje književnika Crne Gore ove godine dodelilo je nagradu za poeziju “Vidovdanska povelja“ pesniku i novinaru Darku Jovoviću i to za knjigu „Izgubljeni svijet” („Pegaz”, Bijelo Polje, 2019).

-Darko Jovović nizom knjiga ispisuje nacionalnu elegičnu hroniku pesmom koja je istovremeno i svedočanstvo i opomena, i zapitanost i odgovor o poziciji pesnika, o poziciji zavičaja i poziciji roda. Njegove pesničke zbirke „U gori prozori” i „Izgubljeni svet” (kroz pesničke krugove: „Nemi vek”, „Gubilište”, „Kojim putem, majko”, „Sanjajući vatru” i „Čekajući zoru”, rekonstruišu drevnost, arhetip i podsećaju na izgubljene životne sadržaje, krećući se u samozapitanosti od najnevinijih spomena, do prožimanja mitološkog i istorijskog i sudbinskog. Svaki od ciklusa ove zbirke je osoben hodočasnički povratak u suštinsku duhovnost vlastitog i kolektivnog bivanja – stoji u obrazloženju žirija za dodelu pomenute nagrade kog su sačinjavali Milica Kralj, predsednik, mr Aleksandar Ćuković, član i jerej mr Predrag Šćepanović, predstavnik Crkvene Opštine Podgorica.

Foto: Glas Javnosti

Nagrada će biti uručene na tradicionalnoj književnoj manifestaciji Vidovdansko pesničko bdijenje, koje će biti održano u sredu, 24. juna u 19 časova, u Manastiru Sveti Simeon Mirotočivi, na Nemanjinoj obali.

Nagrada „Vidovdanska povelja“ za čuvanje tradicionalnog pravoslavnog i kulturnog nasleđa dodeliće se se književnicima Vukiću Garu Brajkoviću i Ljubisavu Bjeliću.

Nagrada„Vidovdanska riječ“, u znak posebne pažnje i zahvalnosti, dodeliće se urednici rubrike „Stav“, Dnevnih novina „DAN“, Ljiljani Radenović za izuzetan doprinos medijskoj afirmaciji celine, punoće i pojedinačnih stvaralačkih stavova i vrednosti Udruženja književnika Crne Gore.

Ugledna nagrada „Makarijevo slovo“ Udruženja književnika Crne Gore za životno delo pripala je književniku Perivoju Popoviću i to povodom pet decenija stvaralaštva za žanrovski raznovrstan stvaralački opus.

Zahvalnica tribine UKCG „Riječ“ biće uručena Nikoli Neneziću za istrajnost u njegovanju i čuvanju zavetne vidovdanske ideje i slobodarskog usmerenja.

VASOJEVIĆI PONOSNI NA JOVOVIĆA

Ovom prilikom Udruženje Vasojevića-Vaso čestita nagradu sjajnom intelektualcu, patrioti, vrhunskom pesniku, dobrom i časnom Vasojeviću, Darku Jovoviću. On na dostojan način afirmiše naš zavičaj svojim sjajnim tekstovima i pesmama.

Naš Darko je ponos Vasojevića. Nagrada je stigla u prave i čestite ruke. Srećno i radujmo se braćo Vasojevići njegovom uspehu.

Piše: Goran Kiković

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR