Glas Javnosti

TRAMP NEPRESTANO TRIJUMFUJE NA PREDIZBORIMA: Osvojio podršku svih delegata

Svet
Autor: Glas javnosti

Nije imao neku konkurenciju jer su svi njegovi visokoprofilirani republikanski rivali već izašli iz trke

Američki republikanski favorit Donald Tramp lako je pobedio na predizborima Republikanske stranke u još pet država, dok je aktuelni lider Džo Bajden uradio isto u Demokratskoj stranci.


Tramp je u utorak ostvario ubedljive pobede u Arizoni, Floridi, Ilinoisu, Kanzasu i Ohaju, obezbedivši podršku svih delegata.

On nije imao neku konkurenciju jer su svi njegovi visokoprofilirani republikanski rivali, uključujući bivšu američku ambasadorku pri UN Niki Hejli, guvernera Floride Rona Desantisa i biznismena Viveka Ramsvamija, već ispali iz trke.

Sa izuzetkom Hejli, koja je izjavila da Tramp mora da "zaradi" podršku njenih glasača, sve prethodne republikanske nade podržale su bivšeg predsednika.


Tramp je prošle nedelje već obezbedio podršku većine delegata, što ga je učinilo verovatnim kandidatom Republikanske stranke za novembarske izbore.

Bajden je napravio slične korake na demokratskim predizborima u utorak, obezbeđujući podršku svih delegata u istih pet država. U Floridi je aktuelni lider bio jedini kandidat na glasačkom listiću.

Kao i Tramp, Bajden je već osvojio dovoljno delegata da postane kandidat svoje stranke, ne suočavajući se sa skoro nikakvom opozicijom unutar demokrata. Iako su oba kandidata u suštini zaključala svoje nominacije, očekuje se da će oni biti zvanično izabrani na Republikanskom nacionalnom kongresu u julu i Demokratskom nacionalnom kongresu krajem avgusta.


Predsednički izbori u SAD biće održani 5. novembra. Prema najnovijem istraživanju Morning Consult-a, Tramp i Bajden su izjednačeni među registrovanim glasačima, pri čemu svaki dobija po 43 odsto podrške. Međutim, februarska anketa Bloomberg News/Morning Consult pokazala je da Bajden zaostaje za svojim rivalom u sedam važnih država - Arizoni, Džordžiji, Pensilvaniji, Mičigenu, Severnoj Karolini, Nevadi i Viskonsinu.


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR