Glas Javnosti

Španski poljoprivrednici već četvrti dan blokiraju puteve

Svet
Autor: Glas javnosti

Poljoprivrednici u Španiji protestuju danas četvrti dan zaredom zbog ekoloških mera Evropske unije, povećanja troškova proizvodnje i nelojalne konkurencije iz zemalja koje nisu članice EU.

Iz sličnih razloga poljoprivrednici poslednjih nedelja štrajkuju u više zemalja EU.

Protesti su se danas održali u gradovima Ovijedo, Pamplona i Saragosa na severu zemlje, gde su traktori blokirali nekoliko ulica.

Politika Unije koja ima za cilj borbu protiv klimatskih promena, prema njihovim rečima, na poljoprivrednike loše utiče jer povećava troškove proizvodnje te povećava cene njihovih proizvoda u odnosu na proizvode uvezene iz država van EU.


Iako je Evropska komisija napravila neke ustupke poslednjih nedelja i odložila stupanje na snagu mere za smanjenje upotrebe pesticida i drugih opasnih supstanci, protesti su se proširili.Španski farmeri takođe navode da se ne primenjuje zakon koji ima za cilj da garantuje da veliki lanci njihove proizvode kupuju po fer cenama.

Jedna grupa farmera, koja nije deo nijednog od tri udruženja koja u Španiji organizuju proteste, pozvala je da u ponoć traktorima krenu u Madrid, gde će sutra biti održan protest ispred sedišta vladajuće Socijalističke partije.

Očekuje se da će se protesti biti nastavljeni i narednih dana, a velike demonstracije u Madridu najavljene su za 21. februar.


Nekoliko španskih medija povezalo proteste sa konzervativnim i ekstremno desničarskim grupama.

Policija je saopštila da je tokom demonstracija ove nedelje uhapšeno 20 osoba.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR