Glas Javnosti

Njujork proglasio Dan srpskog nasleđa: Danas se dižu zastave Srbije i SAD (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Ova proklamacija gradonačelnika Adamsa je izraz dubokog poštovanja srpsko-američkih odnosa

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams proglasio je 26. februar za Dan srpskog nasleđa u Njujorku, a tim povodom danas će na Menhetnu zajedno sa generalnim konzulom Vladimirom Božovićem učestvovati u ceremoniji podizanja srpske i američke zastave.

Kancelarija gradonačelnika izdala je proklamaciju u znak uvažavanja predstavnika srpske nacije koji su, kako je navedeno, zajedno sa generacijama imigranata iz čitavog sveta prešle okean tražeći nove slobode i prilike.

- Izuzetno sam ponosan što vodim grad sa dinamičnom srpskom zajednicom koja je decenijama davala ogroman doprinos socijalnom, kulturnom i ekonomskom životu našeg grada - navedeno je u tekstu proklamacije dostavljenoj Tanjugu a u kojoj 110. gradonačelnik Njujorka dodaje da mu je veliko zadovoljstvo da zajedno sa generalnim konzulom podigne zastavu Srbije slaveći srpsko kulturno nasleđe.

Podsećajući da vodi grad koji ima najveći broj različitih nacionalnosti u SAD, Adams dodaje da slavljenje različitosti jača grad. Navodi se da Srbi u Americi već dugo osnažuju svih pet delova Njujorka i da će nastaviti da igraju ključnu ulogu dok gradski čelnici preduzimaju hrabre korake kako bi unapredili njihov zajednički globalni grad. 


- Biće to odlična prilika da svaki Njujorčanin produbi razumevanje i znanja o srpskoj kulturi i solidarno stane uz svoju braću i sestre iz jugoistočne Evrope - navodi se u tekstu. U delu proklamacije podseća na istoriju Srbije, na teške borbe protiv Otomanskog carstva kao i na Berlinski kongres 1878 kao prekretnicu u nezavisnosti Srbije na međunarodnoj sceni.

Danas će u Bouling grin parku u Njujorku, Božović i Adams zajedno podići zastave Srbije i SAD označavajući prvu zvaničnu proklamaciju Dana srpskog nasleđa u Njujorku.

- Ova proklamacija gradonačelnika Adamsa predstavlja izraz dubokog poštovanja srpsko-američkih odnosa i prepoznavanja istorijskog doprinosa srpske zajednice ukupnom socijalnom, ekonomskom i kulturnom profilu grada Njujorka - naveli su u Generalnom konzulatu. Ceremoniji će prisustvovati brojni gradski zvaničnici, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora i srpske dijaspore. Pored generalnog konzula i gradonačelnika, na skupu će govoriti i nadležni funkcioneri njujorške administracije i istaknuti predstavnici srpske zajednice.

Ovaj događaj će uveličati i predstavnici КUD "Opančići", izvođenjem tradicionalnih srpskih pesama i igara.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR