Glas Javnosti

Moldavci obučavaju trupe za napad

Svet
Autor: Glas javnosti

Tiraspolj je zabrinut zbog informacija koje ukazuju da se na teritoriji Moldavije obučavaju specijalne snage koje će imati zadatak da izvode provokacije u Pridnjestrovlju, rekao je danas ministar spoljnih poslova nepriznate države Pridnjestrovlje Vitalij Ignatjev.

Igantjev podseća na obaveštajne podatke bezbednosnih snaga Pridnjestrovlja objavljene u petak prema kojim strani stručnjaci u Moldaviji pripremaju borbene jedinice za diverzije i terorističke napade na objekte nepriznate republike. U ovim jedinicima, kako navodi, ima i Ukrajinaca.

Danas, Ignatjev dodaje da ove borbene grupacije već imaju određeno borbeno iskustvo, o čemu je obavestio i zamenika premijera Moldavije Olega Serebrjana na sastanku u Tiraspolju. 


- Izuzetno smo zabrinuti zbog ovih negativnih tendencija. Verujemo da su mir i stabilnost na obalama Dnjestra najvažniji uslovi za normalan dijalog, život ljudi i bezbednost i za to da možemo mirno da gledamo u budućnost - istakao je on. 

Poručio je i da se nada da će svi međunarodni učesnici pregovora, a, pre svega, pripadnici OEBS-a, uložiti potrebne napore kako bi se sprečile provokacije.

Podsetimo, u pregovaračkom procesu o Pridnjestrovlju učestvuju Tiraspolj i Kišinjev, kao strane konflikta, ali i Rusija i Ukrajina. OEBS ima ulogu posrednika, dok su EU i SAD posmatrači.


Poslednji pregovori u tom formatu održani su još 2019. godine.

Najveći broj stanovnika Pridnjestrovlja, više od 60 odsto njih, su Rusi i Ukrajinci. Još od pre raspada SSSR-a ovaj region radio je na izlasku iz sastava Moldavije, iz straha da bi ta država mogla da se ujedini sa Rumunijom.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR