Glas Javnosti

KOD NAS JE JOŠ I DOBRO: Izbori u Kongu, ubijeno dva kandidata

Svet
Autor: Glas javnosti

S obzirom na istoriju razočarenja tokom izbornih procesa, neki stanovnici nisu sigurni da će njihovi glasovi biti ispravno prebrojani

Stanovnici Demokratske Republike Kongo suočavaju se sa brojnim izazovima na opštim izborima, obeleženim haosom tokom kampanje, optužbama opozicije o prevari i izbornom nasilju, što otežava ostvarivanje biračkih prava mnogima.


Glasanje je kasnilo u nekim područjima, poput Bunije i glavnog grada Kinšase, zbog problema s dostavom izbornog materijala, dok su u Gomi i Beniju birači imali teškoća prilikom pronalaženja svojih imena na glasačkim listama.

Stanovnici izražavaju frustraciju, ističući da je ovaj izborni proces složeniji u poređenju s prethodnim, a neki su čak pretili da će napustiti birališta ako im se ne pruži pomoć. Uprkos obećanjima izborne komisije CENI o slobodnim i poštenim izborima, nezavisni posmatrači i kritičari upozoravaju na nepravilnosti koje mogu da ugroze legitimitet rezultata.

Sa 44 miliona registrovanih birača, izbori obuhvataju predsedničke, zakonodavne i regionalne izbore. Povećana potreba za helikopterima izazvala je zabrinutost o sposobnosti CENI-ja da otvori biračka mesta u teško dostupnim područjima.


Predsednik Feliks Čisekedi, koji se kandidovao za drugi mandat, suočava se s brojnim opozicionim protivkandidatima. On je obećao proširenje politike besplatnog obrazovanja, tražeći podršku birača kako bi nastavio započeti posao.

Opozicija, međutim, tvrdi da su izbori netransparentni, ističući nedostatak stabilnosti, mira i privrednog razvoja tokom njegovog prvog mandata.

Izbori imaju globalni značaj zbog uloge DR Konga kao trećeg najvećeg svetskog proizvođača bakra i najvećeg proizvođača kobalta, važne komponente za čistu energiju. S obzirom na nasilje povezano s izborima uoči samog glasanja, postoji zabrinutost zbog mogućih dalekosežnih posledica izbornih sporova.

S obzirom na istoriju razočarenja tokom izbornih procesa, neki stanovnici nisu sigurni da će njihovi glasovi biti ispravno prebrojani. Birališta će se zatvoriti u 17 sati po srednjoevropskom vremenu, a preliminarni rezultati očekuju se do 31. decembra.

Događaji uoči izbora bili su posebno uznemirujući. Dva parlamentarna kandidata ubijena su u odvojenim incidentima 15. decembra, što su osudile grupe za ljudska prava i Evropska unija.


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR