Glas Javnosti

DONALD TUSK POLOŽIO ZAKLETVU KAO NOVI PREMIJER POLJSKE: Slede velike promene za državu

Svet
Autor: Glas javnosti

Vlada novog poljskog premijera Donalda Tuska položila je u sredu zakletvu, što je poslednji korak u prenosu vlasti koji označava ogromnu promenu posle osam godina nacionalističke vladavine.

Posle višegodišnjih sporova između Varšave i Brisela pod prethodnom vladom, koju je predvodila partija Pravo i pravda (PiS), imenovanje bivšeg predsednika Evropskog saveta Tuska podiglo je nadu u glađe odnose sa ostatkom Evropske unije.


U govoru u parlamentu u utorak, Tusk je obećao da će obezbediti milijarde evra za Poljsku koje je EU zamrznula zbog zabrinutosti za vladavinu prava. Međutim, njegov zadatak bi mogao da bude komplikovan zbog sudija imenovanih u okviru reformi PiS-a za koje kritičari kažu da podriva nezavisnost sudova i moći da stavi veto na zakone predsednika Andžeja Dude, saveznika PiS-a.


"Morate biti optimisti", rekao je Tusk novinarima dok je krenuo na ceremoniju polaganja zakletve u predsedničkoj palati. „Nadam se da imamo zajedničke ciljeve, čak i ako imamo različite puteve i iskustva. Niko nema sumnje da treba da služimo Poljskoj.


Poljski ustavni sud presudio je u ponedeljak da je zakon o reformi pravosuđa koji Poljska treba da usvoji da bi pristupio fondovima EU neustavan. Došlo je do istog zaključka o kaznama koje je izrekao najviši sud EU pre nego što donese konačnu presudu, poznate kao privremene mere.


Očekuje se da će Tusk otputovati u Brisel na samit EU koji se održava u četvrtak i petak. Pored pokušaja da deblokira sredstva za Poljsku, Tusk će dodati svoju podršku nastojanjima Ukrajine da se na kraju pridruži bloku.


Uz sve veću zabrinutost u Kijevu zbog posvećenosti zapadnih saveznika finansiranju njegove odbrane od ruske invazije, Tusk je u utorak rekao da će se Poljska zalagati za nastavak podrške.


Ukrajina se suočava sa mogućnošću da Mađarska na samitu u Briselu neće dati zeleno svetlo za početak pregovora o pristupanju EU.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR