Glas Javnosti

SRBIJO DOKLE ĆEŠ IZDRŽAVATI ŠTETOČINE: Ambasador dobijao platu od 4.400 evra, pa ga proterali iz Crne Gore, a sad ga šaljemo u Ameriku

Politika
Autor: Glas javnosti

Od persone non grata u Crnoj Gori do novog generalnog konzula Srbije u Njujorku, Vladimir Božović je stigao bez većih problema. Na novu funkciju je, posle svega što se prethodne tri godine dešavalo, čekao svega četiri meseca.

Božović je na mesto ambasadora Srbije u Crnoj Gori postavljen 2019. godine. Već 28. novembra 2020. proglašen je personom non grata i tada je od njega traženo da napusti Crnu Goru.

Ministarstvo spoljnih poslova ove države obrazložilo je ovu odluku na sledeći način:

“Nakon dužeg i kontinuiranog mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao „oslobođenjem“ i „slobodnom voljom“ crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo“, navodi se u saopštenju.


Oni su kazali da je time, takođe, unizio i najviše zakonodavno i predstavničko telo – Skupštinu Crne Gore, koja je 29. novembra 2018 g. usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je, kako su rekli, ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrović Njegoš.

Usledio je kontarudar Beograda, pa je ambasador Crne Gore u Beogradu Tarzan Milošević takođe proglašen personom non grata.

Šta reče premijerka?

Međutim, ova odluka je ubrzo povučena, nakon hitnog sastanka premijerke Ane Brnabić i tadašnjeg ministra spoljnih poslova Nikole Selakjovića sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.


Premijerka je tad rekla da čitava Srbija stoji iza Božovićeve izjave zbog koje je proteran.

“Čitava Srbija se slaže sa njegovom izjavom. Pola Crne Gore se takođe, mogu da pretpostavim, slaže sa njom. Ona ne može nikako biti povod da se ambasador jedne zemlje u kojoj poziva na prijateljstvo i pomirenje, izbaci“, navela je premijerka, napominjujući da to nikako nije za proglašavanje persone non grata jednog ambasadora u jednoj zemlji.

Sve do jula ove godine Božović je bez obzira na to što nije obavljao svoj posao uredno primao platu u vrednosti od čak 4.400 evra.

Iako je u junu prošle godine tadašnji crnogorski ministar inostranih poslova Ranko Krivokapić naveo da su njegovom ministarstvu vraćene diplomatske legitimacije proteranog ambasadora Vladimira Božovića i članova njegove porodice.

Sam Božović je tada u kratkom razgovoru za Nova.rs potvrdio da je vratio diplomatsku legitimaciju, a pre godinu poresku karticu, ali da bez obzira na to i dalje obavlja dužnost ambasadora.


„To je učinjeno na zahtev Crne Gore, s obzirom na to da su te legitimacije njihovo vlasništvo. Tim činom smo želeli da pokažemo dobro volju. Taj čin vraćanja legitimacija nema nikakve veze sa funkcijom i statusom ambasadora. Ja i dalje obavljam dužnost ambasadora Srbije u Crnoj Gori i za to kao i svi drugi ambasadori primam platu“, naveo je on.

Prema podacima na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, Božović se ne vodi kao ambasador u Crnoj Gori od jula ove godine.

Sad je postavljen za generalnog konzula Srbije u Njujorku.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR