Glas Javnosti

SRBIJA (KAO) IMA ODGOVOR: Prijem tzv. "Kosova" u Savet Evrope srušio bi sve principe međunarodnog prava

Politika
Autor: Glas javnosti

Ministar odbrane i potpredsednik Vlade Srbije Miloš Vučević kazao je da zemlje koje se zalažu za prijem tzv. "Kosova" u Savet Evrope ruše sva pravila i principe koji su do sada važili u međunarodnom pravu i dodao da Srbija ima adekvatan odgovor na ovu situaciju.

"To je politika velikih zemalja koje su pokrovitelji takozvane kosovske nezavinosti, koje su procenile da treba da idu u finalizaciju projekta priključenja Kosova Savetu Evrope, rušeći sve principe i sva pravila, rušeći soptvena pravila, ono što je važilo do sada i što je bio obavezan i uslov za svaku državu koja je postala članica SE.

Ovde imamo po prvi put da je jedna teritorija koja nije država u punom smislu, koja to ne može da bude, niti će ikada biti što se tiče Srbije, dobija status favorizovanog subjekta u međunarodnom javnom pravu u procesu priključivanja SE i ovo je prvi korak, imate današnji Komitet, odnosno Odbor, zatim Plenarnu Skupštinu i onda verovatno u maju Savet ministara koji ima konačnu reč", rekao je Vučević gostujući na RTS.


Kako je naveo, po svemu sudeći po prvi put će biti situacija da "neko ko nije država bude primljen bez konsenzusa, što je do sada bio uslov". 

"I da ne zaboravimo vrlo važnu stvar: sami pokrovitelji takozvane kosovske nezavisnoti koji snažno pormovišu jačanje subjektiviteta takozvanog  Kosova u međunarodnim odnosima ne poštuju ni ono što su zadali kao obaveze administraciji u Prištini, pa su naveli tri  uslova - jedno je vraćanje zemlje, posle osam godina po pravosnažnoj i izvršnoj presudi manastiru Dečani, drugo je ono što čekamo već 11 godiona, a to je formiranje ZSO u skladu sa Brisielskim sporazumom koji je bio pod pokoroviteljstvom EU i treće da se zaustavi eksproprijacija zemljišta u srpskim opštinama", istakao je Vučević.

Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR