Glas Javnosti

PRIŠTINA RADI PO SCENARIJU DOGOVORENOM SA POLITIČKIM ZAPADOM, tako je i sa ukidanjem platnog prometa, ocenjuje prof. Duško Čelić

Politika
Autor: Glas javnosti

Profesor Duško Čelić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici kaže da čitav dijalog koji se vodi u Briselu još od 2011. godine karakteriše isti scenario, koji obesmišljava dijalog.

Taj scenario podrazumeva da se proizvede kriza nekim jednostranim potezom iz Prištine kako bi se onda o tome raspravljalo, a ne o temama koje su planirane da budu na stolu, objašnjava Čelić, naglašavajući da Priština to ne radi sama, već da je reč o dogovorenom scenariju političkog Zapada i Prištine.

"Čitav ovaj proces, briselski proces da ga tako nazovemo, od 2011. godine pa do danas, karakteriše jedan isti scenario iz Prištine, a to je scenario svršenih fakata, svršenih činjenica. Dakle, proizvede se kriza, jednostrano se povuče potez iz Prištine i onda se raspravlja o tome kako će se srpska strana, odnosno Beograd prilagoditi, kako će prihvatiti novu činjenicu", kaže Čelić za Kosovo onlajn.

Kako navodi, sve vreme imamo tu vrstu scenarija koji, kako ukazuje, svakako ne dolazi samo iz Prištine.

Pojašnjava da taj scenario dolazi formalno iz Prištine, ali da "niko ozbiljan ne može da nas uveri da se sada neki vlastodržac u Prištini, u liku bilo koga tamo, protivi političkom Zapadu, najmoćnijim zemljama političkog Zapada uključujući i SAD".

"Ovim poslednjim potezom, sa ukidanjem platnog prometa Srbije, uveren sam u to da je reč o dogovorenom scenariju između političkog Zapada i Prištine. Mi smo videli i kroz reakcije Zapada i ovom prilikom, a i ranije, da postoji u stvari odobravanje takvih poteza na ovaj ili onaj način. Dakle, očigledno je da oni posmatraju Prištinu kao svoj projekat, kao nezavisnu državu i sa njima razgovaraju na osnovama neke zamišljene suverene države, a Kurti se u Prištini i ponaša tako", navodi profesor.

Ono što, kako kaže, njega pomalo ljuti, jeste što Beograd ne pokaže jasno da takvo ponašanje Prištine i Zapada obesmišljava svaki dijalog. Ipak, napominje da Beograd to ne čini toliko jasno jer ima u vidu jedan izuzetno težak i ranjiv položaj srpskog naroda na Kosovu.

"Zato Beograd ne poseže za kontramerama i ne poseže za time da i sa svoje strane pokaže da to što radi Priština prosto obesmišljava bilo kakvu vrstu daljeg dijaloga. Međutim, Beograd mora da uputi jasnu poruku da se ovim, naročito poslednjom merom, Priština opredelila za jednostrano rešavanje svih pitanja i da je u tom smislu dijalog u potpunosti obesmišljen", poručuje Čelić.

Glas javnosti/Kosovo online

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR