Glas Javnosti

OBJAVLJENI KONAČNI REZULTATI IZBORA: Evropa sad najjača partija u Crnoj Gori, veliki pad DPS-a!

Politika
Autor: Glas javnosti

Na 100 odsto prebrojanih glasova Centra za demokratsku tranziciju (CDT) najbolji rezultat na vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori osvojio je Pokret Evropa sad.

Biračka mesta za vanredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori, koja su otvorena jutros u sedam sati, zatvorena su u 20 časova.

Na izborima je učestvovalo 15 lista, a biračko pravo ima 542.468 građana.

Na 100 odsto prebrojanih glasova Centra za demokratsku tranziciju (CDT) najbolji rezultat na vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori osvojio je Pokret Evropa sad (PES) koji predvodi Milojko Spajić - 26 odsto glasova, ili 24 mandata.

Sledi lista "Zajedno", okupljena oko Demokratske partije socijalista (DPS), Danijela Živkovića sa 23 odsto glasova, to jest 21 mandatom.

Na trećem mestu je koalicija "Za budućnost Crne Gore" - Demokratski front (DF) sa 15,1 odsto (14 mandata), a na četvrtom lista "Aleksa i Dritan - Hrabro se broji" koju čine Građanski pokret URA Dritana Abazovića i Demokrate Alekse Bečića sa osvojenih 13 odsto glasova (12 mandata).

Do 20 sati glasalo je 56,4 odsto birača, ili oko 305.760 građana, saopštio je Centar za demokratsku tranziciju (CDT), što je čak 20 odsto manje u odnosu na parlamentarne izbore od 30. avgusta 2020. godine.

Žrebom je odlučeno da je na glasačkom listiću prva lista "Jasno je! – Bošnjačka stranka – mr Ervin Ibrahimović", druga je "HGI – Na pravoj strani sveta!", a treća "Pravda za sve! – dr Vladimir Leposavić", prenosi RTCG.

Lista koalicije Socijalističke narodne partije i Demosa "Za tebe" je na četvrtom mestu na glasačkom listiću, a na petom je lista koalicije koju čine Prava Crna Gora, Demohrišćanski pokret, Slobodna Crna Gora, Demokratska srpska stranka i Pokret za Pljevlja, pod nazivom "Narodna koalicija – složno i tačka".

Na šestom mestu je lista Albanska alijansa, koalicije koju čine Forca, Demokratski savez, Demokratski savez Crne Gore i građanska grupa Pokret za Tuzi, sledi lista "Preokret za sigurnu Crnu Goru – Srđan Perić", a na osmom mestu na listiću je lista "Pokret za promene – Prvo Crna Gora – Nebojša Medojević – Reforme za spas zemlje".

Lista "Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru!" je na devetom mestu, a na desetom lista koalicije koju čine Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Demokratska unija Albanaca i Liberalna partija – "Zajedno! Za budućnost koja ti pripada – Danijel Živković".

Lista "Evropa sad – Milojko Spajić" je na 11. mestu na glasačkom listiću, sledi "SDP – Za našu kuću", a zatim lista koalicije Građanskog pokreta URA i Demokrata "Aleksa i Dritan – Hrabro se broji!".

Na 14. mestu na glasačkom listiću je lista koalicije Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije i Radničke partije "Za budućnost Crne Gore", a na 15. lista Albanskog foruma, koji čine Albanska alternativa, Demokratski savez Albanaca i Nacionalna unija Albanaca, pod nazivom "Albanski forum – Nik Đeljošaj BESA za Evropski Razvoj".

Glas javnosti/R02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR