Glas Javnosti

GRAĐANI DANAS OPET NA BIRALIŠTIMA: Ponavljaju se izbori na više od 30 mesta, glasanje je počelo u 7 SATI

Politika
Autor: Glas javnosti

Na više od 30 biračkih mesta u Srbiji će danas će se održati ponovljeni izbori, dve nedelje nakon izbora održanih 17. decembra. Ujedno će se glasati i na tri biračka mesta za Skupštinu grada Beograda, pošto je na dva mesta glasanje poništeno, a na jednom nije bilo moguće utvrditi rezultat.

To znači da će oko 15.000 birača moći da glasa od sedam do 20 časova, kada se zatvaraju biračka mesta.

Glasanje za izbor za narodne poslanike biće ponovljeno na biračkim mestima za koja je konstatovano da se ne mogu utvrditi rezultati glasanja i na kojima je poništeno glasanje na izborima za narodne poslanike održanim 17. decembra.

Neka od biračkih mesta na kojima će se ponovo glasati su biračko mesto 28 u opštini Babušnica, biračko mesto Bojniku, biračko mesto 18 u Velikom Gradištu, biračkom mestu broj 2, 24 i 45 u Vlasotincu, na biračkom mestu broj 23 u Trsteniku, biračkom mestu 15 u Žagubici, biračkom mestu broj 5 u Koceljevi, broj 40 u Lebanu, broj 18 u Petrovcu na Mlavi, broj 8 Plandištu, broj 24 u Raški, broj 6 i 37 u Svrljigu, broj 40 u Tutinu, broj 8 u Ćupriji.
Ponoviće se i glasanje na onim mestima gde je glasanje poništeno i to: biračko mesto 32 Aranđelovac, 24 Babušnica, 23 Veliko Gradište, 26 Koceljeva, 10 Kosjerić, 7 Kula, 4 Petrovac na Mlavi, 22 Svrljig, 25 Topola, 16 Ćuprija, kao i na biračkom mestu broj 12 u Bojniku. Izbori će biti ponovljeni i na tri biračka mesta u opštini Kula, i to na biračkim mestima 21, 1 i 33.

Zbog sve ga toga, na konačne rezultate izbora od 17. decembra ove godine čekaće se još neko vreme: kraće ako sve bude gotovo u subotu, ili duže ako se ponovo dogodi da se izbori na nekim biračkim mestima opet ponove. Šta god da bude, biće u 2024. godini.

Biračka mesta se večeras zatvaraju u 20 sati. Nakon toga, lokalna izborna komisija u roku od 96 časova donosi za sva biračka mesta koja se nalaze na njenoj teritoriji zbirni izveštaj o rezultatima glasanja i o tome obaveštava RIK.

Rok za podnošenje prigovora traje 72 časa od zatvaranja biračkih mesta i utvrđivanja preliminarnih rezultata. Prigovori se u skladu sa zakonom podnose lokalnom izbornoj komisiji koja će postupati u skladu sa tim.

Glas javnosti / arhiva

foto: printscreen

Ukoliko opet dođe do ponavljanja izbora na određenim biračkim mestima ono se vrši u roku od 10 dana od donošenja rešenja o ponavljanju.

Ukoliko nakon ponovljenih izbora na 34 biračka mestu niko iz biračkog odbora ne unese prigovor u zapisnik i ne podnese žalbu u roku od 72 sata od zatvaranja birališta, RIK će imati 10 dana da svojim rešenjem dodeli mandate kandidatima za narodne poslanike.

Ako se uzmu u obzir novogodišnji i božićni neradni dani, realno je očekivati da RIK dodeli mandate kandidatima za narodne poslanike možda već u januaru sledeće godine.

Rokovi za Skupštinu i Vladu

Kada se to i formalno desi, počinje da teče rok od 30 dana za održavanje konstitutivne sednice Skupštine Srbije, na kojoj će biti potvrđeni mandati novih poslanika.

Zakonski rok za izbor premijera i njegovog kabineta je tri meseca (90 dana) od dana kada je konstituisan parlament, a prvi korak u tom procesu su formalne konsultacije predsednika Srbije sa predstavnicima svih poslaničkih grupa.

Dakle, može se dogoditi da nova vlada počne sa radom tek na proleće, kada će se u Srbiji inače održati redovni lokalni i opštinski izbori, uključujući i sve beogradske opštine.

Vučić najavio da neće biti odugovlačenja

Ipak, predsednik Aleksandar Vučić rekao je da će nova vlada biti formirana do kraja februara

- Do kraja februara gledaćemo da završimo formiranje Vlade jer nas mnogo poslova čeka. Ako ne bude većine u republičkom parlamentu, što nije logično, pošto jedna lista ima 129 poslanika, a 126 je potrebno za većinu, verujem da ta većina može da bude i veća, i značajno veća, možda čak i do dve trećine, ali videćemo kako će to da ide - poručio je Vučić.

Beograd na klackalici

S druge strane, kada je reč o beogradskim izborima formiranje vlasti u prestonici bi moglo da se oduži jer i dalje nije izvesna većina odbornika u gradskoj skupštini.

Skupština grada mora po zakonu da se konstituiše u roku od dva meseca nakon što GIK proglasi konačne rezultate beogradskih izbora, ali je upitno da li će se izborni proces i u Beogradu okončati u subotu, kada se ponavljaju beogradski izbori na tri biračka mesta u prestonici.

printscreen/youtube

foto: printscreen

Zakonski rok za formiranje Skupština Grada Beograda je dva meseca od GIK-ovog objavljivanja konačnih rezultata izbora

Konstituisanje skupštine grada podrazumeva izbor predsednika Skupštine i postavljenje sekretara, prema Poslovniku Skupštine grada Beograda.

Potom gradski parlament ima rok od dva meseca da izabere gradonačelnika. Ako to ne uradi, formira se Privremeni organ kojeg imenuje predsednik Narodne skupštine u roku od dva meseca. Privremeni organ kada se formira mora u roku od najmanje 45 dana, a najviše 60 dana da pripremi, organizuje i sprovede izbore.

To praktično znači da ceo proces može da traje i šest meseci pogotovo ako se ima u vidu da nijedna potencijalna koalicija u prestonici nema većinu u skupštini.

Glas javnosti / B06S

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR