Glas Javnosti

DAČIĆ O AMBASADORIMA I NJIHOVOM STAŽU NA FUNKCIJAMA : Kraj toj praksi

Politika
Autor: Glas javnosti

Opoziv 23 ambasadora, čija su imena objavljena u Službenom glasniku, aktuelni ministar spoljnih poslova Ivica Dačić objašnjava kao novu praksu u ovom ministarstvu, kojom će se ubuduće "striktno poštovati dužina mandata ambasadora, a to su četiri godine".

Dan po objavljivanju ukaza, 15. jula, o razrešenju ambasadora ministar Ivica Dačić izjavio je „da će se poštovati dužina mandata, a to su četiri godine i svi koji su razrešeni, razrešeni su zbog isteka mandata“.

Provereno je kada su imenovani pomenuti ambasadori, te se pokazalo da se među njima zapravo nalazi samo jedan koji je ovom odlukom razrešen posle četiri godine. Reč je o Vladimiru Božoviću koji je imenovan za ambasadora u Crnoj Gori 2019. godine, a razrešen je poslednjim ukazom.

Međutim, na spisku koji je objavljen u Službenom glasniku nalaze čak četiri ambasadora koja su imenovana 2015. godine, što znači da tu funkciju obavljaju dvostruko duže nego što zakon predviđa.

To su Dušan Spasojvić, ambasador u Grčkoj, Danilo Pantović koji istu funkciju obavlja na Kubi, Slobodan Marinković u Indoneziji, a Muhamed Jusufspahić u Saudijskoj Arabiji.

Sledeća po dužini obavljanja amabasadorske funkcije je Ana Hrustanović, ambasadorka RS i šef Misije Republike Srbije pri Evropskoj uniji u Briselu.

Od 2017. godine funkciju ambasadora obavlja još šest diplomata, a od 2018. devet.

Ministar Ivica Dačić objašnjava da je mislio na sve one kojima je istekao mandat, a koji su obavljali funkcije duže od četiri godine, ali i tvrdi da je takvoj praksi došao kraj.

„Od sada će biti striktno poštovana dužina mandata, znači četiri godine. Svi koji su duže od toga bili ambasadori sada su razrešeni i nadalje će ovo biti striktno poštovano“, navodi Dačić.

On dodaje i da će biti razrešeni i svi kojima će isteći mandat u ovoj godini.

„I to se neće odnositi samo na ambasadore, odnosno šefove DKP-a, nego i na sve diplomate koji su na službi u inostranstvu“, ističe Dačić..

Na pitanje zbog čega se zakon nije poštovao ranijih godina i zašto će početi da se poštuje baš od „sada“, ministar odgovara:

„Nikad se on nije striktno primenjivao, jer mandat se ne završava automatski, nego dok se ne razreše ili vrate. U ovom slučaju nisu obavljane promene i zbog pandemije kovida. I treba da se uvede pravilo da to traje toliko, četiri godine, osim ako ima nekih posebnih razloga. Ovako kako je bilo nije pravedno u odnosu na sve zaposlene. To je i zahtev sindikata. To je nešto što bi svi trebalo da pozdrave, jer je tako svuda u svetu“, ocenjuje ministar

Dačić dodaje i da se niko od opozvanih ambasadora neće vratiti odmah, već do kraja godine, odnosno, dok na njihova mesta ne odu novi ambasadori.

Kako se navodi u Službenom glasniku:

Opoziva se Oliver Antić (preminuo) sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Republici Kabo Verde, na nerezidencijalnoj osnovi, sa sedištem u Lisabonu, zaključno sa 18. februarom 2022. godine.

Opoziva se Dejan Zlatanović sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora – šefa Stalne misije Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi.

Opoziva se Aleksandra Đurović sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora – stalnog predstavnika Republike Srbije – šefa Stalne misije Republike Srbije pri Savetu Evrope u Strazburu.

Opoziva se Vladimir Božović sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori.

Opoziva se Aleksandar Đorđević sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Bosni i Hercegovini.

Opoziva se Katarina Lalić Smajević sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Kraljevini Španiji.

Opoziva se Jasmina Mitrović Marić sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Kraljevini Danskoj.

Opoziva se Aleksandra Joksimović sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske.

Opoziva se Ana Hrustanović sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije – šefa Misije Republike Srbije pri Evropskoj uniji u Briselu.

Opoziva se Nataša Marić sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Republici Francuskoj.

Opoziva se Muhamed Jusufspahić sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Kraljevini Saudijskoj Arabiji.

Opoziva se Đura Likar sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Saveznoj Republici Nigeriji.

Opoziva se Slobodan Marinković sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Republici Indoneziji.

Opoziva se Dragan Todorović sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Islamskoj Republici Iran.

Opoziva se Dragan Županjevac sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Republici Keniji.

Opoziva se Zorana Vlatković sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Republici Sloveniji

Opoziva se Marko Blagojević sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Republici Kipar.

Opoziva se Danilo Pantović sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Republici Kubi.

Opoziva se Ivan Todorov sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Mađarskoj.

Opoziva se Zoran Marković sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Republici Turskoj.

Opoziva se Dušan Spasojević sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Republici Grčkoj

Opoziva se Nebojša Rodić sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Republici Austriji.

Opoziva se Uroš Balov sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Republici Irak.

Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR