Glas Javnosti

Nakon Selme Bajrami, vreme je za krug dvojke

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Srbi su temeljni narod na Balkanu. U predgrađu Beograda ima kuća starijih od pola balkanskih nacija. Novostvoreni i ve[ta;ki sklepani identiteti uvek imaju potrebu da se dokazuju, da insistiraju na onim stvarima koje Srbi podrazumevaju.

Sećam se dobro kada se devedesetih forsirao novohrvatski identitet, posebno kroz izmišljene reči i guranje prideva "hrvatski" i gde ide i gde ne ide. Zato me susret sa Srbijom nemalo iznenadio. Srbi su tada bili u drugoj krajnosti.

Kada sam prvi put došao u Beograd, nigde nisam mogao naći nešto "srpsko". Šetao sam "hrvatskom" ulicom, ušao u "jugoslavensko" pozorište, putovao "putevima Srbije" (a ne srpskim putevima, gledao vojsku Srbije (a ne srpsku vojsku).... Ćirilice je bilo malo, a "srpskog" ni to malo...

Naravno da nisam hteo da Srbi siluju sa novim rečima, ali sam smatrao da u Srbiji nema mesta drugom pismu za srpski jezik, osim ćirilici. Table eventualno mogu biti i na engleskom zbog turista.

Bilo mi je krivo što Srbi znaju tako malo o svojoj slavnoj prošlosti i prebogatoj kulturi i tradiciji.

Većina ljudi koje sam tada sretao nije čula gotovo ništa o Lepenskom Viru, Vinči, Starčevu, Blagotinu, rimskim carevima rođenim u Srbiji, prednemanjićkoj srpskoj državi, a slabo su poznavali i period Nemanjića, Jovana Nenada, Karađorđa, 1. i 2. Svetski rat... da ne pričam koliko su o raspadu i krvavom ratu u Jugoslaviji usvajali narative svojih neprijatelja.

Zato sam narednih 20 godina posvetio da Srbe naučim da misle "srpski". I zato je zabrana raznih Selmi i Montenegrinki koje pevaju Tompsonove pesme dobar početak.

Srbija se nesumnjivo poslednjih godina budi. Međutim, problemi su se gomilali decenijama. I dalje, dok Bosanka i Montenegrinka dobijaju zabranu, novinari sa N1 i Nove S, razmažene bitange iz kruga dvojke, divljački napadaju devojčicu Pavlinu, najslabiju od najslabijih. Srpkinju iz enklave na Kosovu.

Gde je BIA da se time pozabavi? Gde su navijači? Gde ste vi, obični građani? Možete li zamisliti novinara sa bosanske N1 da napada decu iz Srebrenice?

Da li znate da je petnaestogodišnjak prebijen jer je u Srbiji pevao "pucaju džamije"? Pesma je neprikladna, i sam poštujem džamiju gotovo koliko i crkvu, ali da li u Srbiji netko sme tuči Srbe, pa čak i zbog nacionalističkih pesama? Možete li zamisliti da neko prebije klinca u Kninu, jer peva "zapaliću Krajinu do Kinina" (Tompsonova pesma)?

Zašto pevaljka ne bi pokazivala znak "Prirodne Albanije", kad bivši predsednik SANU, Kostić, kaže da Kosovo nije srpsko? Zašto Albanci ne bi prisvajali Vinču i Ilire, kad profesori sa Filozofskog fakulteta u Beogradu tvrde da su se Srbi dovukli na Balkan za repovima avarskih konja? Zašto Hrvati ne bi negirali Jasenovac, kad Dejan Ristić, direktor muzeja genocida umanjuje broj žrtava genocida nad Srbima u NDH? Zašto Bošnjaci ne bi pevali o Naseru kad su ga srpske službe puštale da se u Srbiji švaleriše i ide u lov?

Srbi konačno moraju početi da misle srpski. Da čuvaju svoje običaje, veru, pismo, kulturu. Da poštuju sami sebe. I tada će ih drugi poštovati. Ne sme se stati samo na zabranama pevaljki.

Vreme je da neko i profesore koji kažu da su Srbi otpad, najuri sa fakulteta. Da novinare koji vređaju srpsku devojčicu sa Kosova BIA pita za zdravlje.

Bivši izraelski ministar obrane, Moše Dajan, izjavio je da Izrael ako želi opstati mora biti kao besan pas, preopasan da bi ga iko dirao.

Srbija nema iza sebe Ameriku i preko 100 nuklearnih bojevih glava, pa mora biti još opasnija od Izraela. A na pogana lajava usta ovih kerovina koje pljuju Srbe, a onda dođu po dinare (ili ovih još gorih što to rade iz kruga dvojke i sa katedra srpskih fakulteta), trebalo je odavno staviti brnjice. Pa neka smrdi na Cetinju i peva Tompsona, neka iz Tuzle pokazuje dvoglavog orla, neka "ugledna profesorka" sa biroa za nezaposlene objavljuje tvitove o "srpskim genocidašima"...

Nakon pevaljki i starleta, dolaze na red intelektualne starlete i medijske prostititke - bitange s filozofskog i na dnovinari s N1 i Nove S, davno sam vam to obećao...

P.S. Ovog orla su Albanci preuzeli od Nemanjića, ali to je druga priča...

AUTOR: Goran Šarić

Mišljenja i stavovi u Kategoriji "Lični stav" nisu nužno stavovi redakcije "Glasa javnosti"

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR