Glas Javnosti

KUSTURICA SE OPROSTIO OD 'ĐEDA': Nije bio samo BORAC ZA PRAVOSLAVLJE već i za JEDNAKOST, BRATSTVO I SLOBODU!


Autor: Glas javnosti

Režiser Emir Kusturica potresnim rečima se oprostio od blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija Radovića koji je preminuo u petak a iza sebe ostavio neizbrisiv trag u Srbiji i Crnoj Gori.

Emir Kusturica je smatrao da je Amfilohije Radović vratio nadu narodu koji je stajao na ivici ambisa.
 
Ovim rečima se oprostio od mitropolita: 

"Upokojio se mitropolit Amfilohije Radović i sigurno počiva u miru.

Otac i majka dali su mu ime Risto misleći na Hrista. To je, u stvari, bilo njegovo pravo ime i davno je postalo vidljivo da će iza sebe ostaviti veliko delo. On je svoj život proveo radeći na nebeskim poslovima, s tim što se Amfilohije Hristo Radović nije, kao ni njegov imenjak iz Nazereta, lišavao zemaljskih poslova.

Rečeno je: 'Dajte caru carevo, a Bogu božje.' Naš Mitropolit se, posvećen verskom radu, odužio i Bogu i narodu prepuštajući politiku onima koji su za to određeni, samo što je preosvešteni shvatao da, kada je raščovečenje na delu, a kod nas je to postala vekovna praksa, nema pravo samo da gleda, da mu nije dato da ćuti i ne deluje.

Vratio je nadu narodu koji je uklješten među svetovima i nedelima sunarodnika stajao na ivici ambisa. Delovao je poput munje nebeske kada je osetio da su se na vagi klatila socijalna i verska, dakle ljudska prava. Spasavao je našu kulturu. Mogao je njegov život da izgleda drukčije, kao što je prva Hrišćanska crkva mogla da izbegne progon rimskih careva, ali na sreću, već tada je izabran put žrtvovanja. Kao što je Hrist, umesto pristanka da mu kip stoji kraj ostalih božanstava u rimskoj republici, prihvatio staze žrtvovanja, tako je Mitropolit izlazio na crtu svim tipovima koji su ugrožavali naše dostojanstvo.

Nije bio samo borac za pravoslavnu veru. Bio je veći borac za jednakost, bratstvo, i slobodu i građansko drštvo, nego oni koji su to izvikivali za platu u ime vere u večnu sadašnjost!

Njegov mudri pogled gledao je dalje nego što je video njegov narod i zato je i naš put određen smerovima koji su, zahvaljujući Mitropolitu, pred nama vidljivo iscrtani."

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR