Glas Javnosti

BLEDA optužnica NAJVEĆI SAVEZNIK navodnim  POMAGAČIMA UBICE misterioznog obaveštajca GEORGA DARMANOVIĆA

Hronika
Autor: Glas javnosti

Završne reči tužioca i advokata odbrane na današnjem pretresu  u Višem sudu, u slučaju ubistva “agenta sa imunitetom” Georgija Georga Darmanovića (58), za Đurđevdan 2018. godine, na Novom Beogradu, za krivično delo ubistvo u pomaganju za koje su optuženi Kruševljani, Saša Đurđanović (44) i Sreten Matejić (63), sudiju Ivanu Ramić stavile su na velike muke ako bi osudila okrivljene jer je pred njenim očima, iznova, optužnica obezvređena bukvalno u svim  navodima.

Naime, od samog početka suđenja optuženim za pomaganje ubici višestrukog obaveštajca Georga Darmanovića (58), državljanina Južnoafričke Republike, prema optužnoici lišili su života već ranije ubijeni Dejan Stanković Ždrokinac (71), iz Kruševca i N.N. lice, pa se onda precizno nije ni znalo da li su okrivljeni pomagali ovom prvom ili još nepoznatoj osobi. Tako do kraja nepreciznoj optužnici tužilac je dodavao i svedoke koji su menjali iskaze, od istrage do suđenja, pa je današnji pretres i završnim rečima samo dao novog maha advokatima odbrane da poentiraju tvrdnjama da su njihovi klijenti nevini i da nepotrebne čame oko dve i po godine u pritvoru.

-Tužilac nije dokazao baš ništa, a najmanje htenje i volju optuženog Sretena Matejića za takvo krivično delo, očigledno nadajući da će mu sudsko veće pomoći da dokaže krivicu tuženih. Opasna je i poruka tužioca jer uliva pravnu nesigriunoist kod građana Srbije, da mogu odgovarati  za teško krivično delo ako legalno rade svoj posao. Optuženi Matejić se već 30 godina bavi legalnom prodajom automobila i motora i nikad nije zapitkivao kupce u koje svrhe će ih oni koristiti, jer tako ne bi nikada ni sklopio posao. On je svom komšiji, koga poznaje ceo život, naručio i prodao motor, uz sve  carisnke papire na kojima se i potpisao, to je znalo nebrojano svedoka a sada mu sude da je svesno pomagao u spektakularnom ubistvu. Ovo je nečuvano, umesto da tužilaštvo dokaže njegovu krivicu, traži se da on dokaže da je nevin, poentirao je advokat okrivljenog Matejića, Goran Obradović, takođe navodeći i primer zlosrećnog taksiste koji je pre nekoliko godina dovezao jednog čoveka do centra Kruševca a posle je trebalo da odgovara da je saučesnik u pljački banke koju je onaj posle izvršio, ali je naravno takva optužnica kasnije odbijena.

Slične nelogičnosti u optužnici naveo je advokat drugooptuženog Saše Đurđanovića, Selimir Antonić, podsećajući da još nije pronađen nijedan materijalno dokaz koji bi potvrdio da je Dejan Stanković Ždrokinac zaista ubio Darmanovića, uključujući i urađene DNK analize. A onda je analizirao i svedoke tužilaštva koje si hteli da, kako kaže, predstave kao očevidce zločina.

-Optužnica je kontradiktorna, pa se to samo nastavilo i sa takvim  svedocima, jer niko nije potvrdio da je video ni čin ubistva ali ni izvršioce.  Prvi svedok daje jednu izjavu u istrazi a priča sasvim drugačije na sudu. Drugi svedok opisuje motor a onda utvrdimo da čovek ne vidi na jedno oko, a na drugom tek oko 30 posto, jer je opterećeno kataraktom. A posebno je što on iz prizemlja gde stanuje, zbog žive ograde kod prozora, tako nešto nije ni mogao da vidi, o tome sam vam dostavio i fotografije. Đurđanović je u pritvoru oko dve i po godine, bez ijednog valjanog dokaza, pa ga ćerkica od četiri godine zna samo sa fotografija, pričao je u završnoj reči advokat Selimir Antonić.

Još i reći da se od ovog slučaja očekivalo mnogo više, pre svega od tužioca, jer je prema upućenima ubijeni rođeni brat donedavnog šefa crnogorske diplomatije Srđana Darmanovića, koji je i kum komšijskog predsednika Mila Đukanoivica, pa to realno pojačava reflektore na sva ova zbivanja.

Sudija Ivana Ramić je za sredinu ovog meseca predvidela da će saopštiti prvostepenu presudu u ovom slučaju, a da joj neće biti ni malo lako u to se jedino ne sumnja, bar što se tiče tužilašta.

 

 

  

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR