Glas Javnosti

Velike promene za radnike u Nemačkoj: Otkrivamo ko će zaraditi više, a ko manje u 2024.

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Povećanje plata u Nemačkoj evo i kako će to uticati na radnike, uključujući i srpske gastarbajtere, u 2024. godini. Ključni detalji iz članka su:

Povećanje Neto Prihoda: Za većinu radnika u Nemačkoj, neto prihod će se povećati u 2024. godini.

Porezne Olakšice: Povećanje se dešava zbog povećanja osnove na porezne olakšice, što je iznos koji svako može da zaradi bez plaćanja poreza. Osnova na porezne olakšice je porasla sa 10.908 evra na 11.604 evra.

Specifični Primeri: Samac sa bruto platom od 7.000 evra će 2024. godine dobiti 563 evra više nego 2023. godine. Oženjeni radnici sa bruto platom od 2.000 evra mesečno i sa dvoje dece, u poreznoj klasi 3, imaće 33 evra manje.


Socijalni Doprinosi:
Individualna povećanja socijalnih doprinosa mogu uticati na neto prihod.

Prednosti za Oženjene: Oženjeni radnici imaju veće koristi od slobodnih, pogotovo oni sa decom.

Dalja Porezna Prilagođavanja: Očekuje se da će vladajuća “Semafor-koalicija” u Nemačkoj doneti još promena u poreznim zakonima tokom 2024. godine.

Nakon analize dostupnih izvora, možemo zaključiti da će 2024. godine doći do značajnih promena u pogledu plata u Nemačkoj, što će direktno uticati na srpske radnike u toj zemlji. Evo ključnih tačaka koje sam pronašao:

Veće Neto Plate: Većina radnika u Nemačkoj očekuje povećanje neto prihoda u 2024. godini.

Porezne Olakšice: Povećava se neoporeziva osnovica (Grundfreibetrag) sa 10.908 na 11.784 evra, što omogućava veće olakšice, posebno za zaposlene s većim prihodima​.

Promene za Oženjene Radnike: Oženjeni radnici sa decom i niskim primanjima mogu se suočiti sa manjim neto prihodima zbog povećanja socijalnih doprinosa, dok će oni s višim primanjima imati koristi od povećanja​.

Povećanje Minimalne Satnice: Minimalna satnica se povećava s 12 na 12,41 evro, a planira se dalje povećanje na 12,82 evra za 2025. godinu​.


Povećanje za Radnike u Javnim Službama:
Zaposleni u nemačkim javnim službama dobili su povećanje plata od nešto više od 5%​.

Promene za Radnike u Lokalnim Javnim Preduzećima: Postoje očekivanja da će se povećanje plata u javnim preduzećima uskladiti sa povećanjima u državnom sektoru, što bi moglo biti oko 10%.
Nemačka, jedna od vodećih destinacija za srpske radnike u potrazi za boljim životom, najavljuje značajna povećanja plata u 2024. godini. Većina radnika, uključujući i srpske gastarbajtere, može očekivati povećanje neto prihoda​.
Povećanje je rezultat promena u poreznim olakšicama, sa povećanjem neoporezive osnovice sa 10.908 na 11.784 evra​. Ova promena donosi veće olakšice, posebno za zaposlene s višim primanjima, dok se istovremeno povećava minimalna satnica.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR