Glas Javnosti

Šta sve ima na aukciji u Srbiji: Od koka nosilja pa do aviona, kamiona

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Automobile, kamione, kuće, njive, šume, vinograde, garaže, stanove, podrume, razne mašine i kućne aparate – sve to možete naći na javnim, onlajn licitacijama oduzetih stvari. Pa i koke nosilje, a i osveživač prostorije – po početnoj ceni od 300 dinara.

Od 1. septembra 2020. godine aplikacija e-Aukcija Ministarstva pravde jedino je mesto javne prodaje imovine u izvršnom postupku. Na ovom sajtu licitiraju se najrazličitije stvari izvršnih dužnika – poljoprivredne mašine, bela tehnika, komadi nameštaja – regali, garderoberi, bračni kreveti, trosedi, fotelje, čak i taburei… Prodaju se i kuhinjski elementi, aspiratori, čak i sudopere, štampači, kompjuteri, pa i modem. Tako će se na e-aukciji 29. novembra naći i 15 ovaca dužnika iz okoline Ljubovije čija je ukupna početna cena 70.000 dinara. I četiri plastične kace od po 1.000 litara, sa početnom cenom od 35.000 dinara.

Vertikalni oluci, šest komada po pet metara, biće ponuđeni s početnom cenom od 10.500 dinara, a procenjeni su da vrede 15.000 dinara. Prodaju se oduzeti duborezi, gobleni, police, vagice za merenje hrane… Oglašen je i stari televizor marke Sharp, poznate ’80-ih godina, s početnom cenom od 350 dinara. Kao i usisivač “Sloboda” 1400 vati, s početnom cenom od 2500 dinara. I stari mobilni telefon Nokia čija je startna cena 500 dinara. Ima i poneki smartfon. 


Na licitaciji našle su se i paštete, sardine, mesni naresci – što je popisano u jednoj mesarskoj radnji u Nišu, a između ostalog i satara, panj, kuhinjski bojler, pa i WC šolja s plastičnim vodokotlićem… Među najavljenim stvarima za skorašnju aukciju su i solarni paneli, sto za bilijar, aparat za pikado…

Dužnici su i pravna i fizička lica. Mogućnost učešća u eAukciji imaju samo registrovani korisnici, dok je ponuda na portalu dostupna svima na uvid. Pravo da učestvuju u elektronskom nadmetanju imaju pravna i fizička lica uz elektronski sertifikovan potpis. Svi ponuđači su anonimni, odnosno ne zna se ko se krije iza identifikacionog broja koji im dodeljuje sistem kada učestvuju u javnom nadmetanju.


Inače, član 169. Zakona o izvršenju i obezbeđenju kaže da kupac, ni na javnom nadmetanju, ni neposrednom pogodbom, ne može biti izvršni dužnik, javni izvršitelj, zamenik javnog izvršitelja, pomoćnik javnog izvršitelja ili drugo lice koje je zaposleno kod javnog izvršitelja, nezavisno od toga da li postupa u konkretnom izvršnom postupku, niti lice koje je njihov krvni srodnik u pravoj liniji, a u pobočnoj liniji do četvrtog stepena srodstva, supružnik, vanbračni partner, tazbinski srodnik do drugog stepena, staratelj, štićenik, usvojitelj, usvojenik, hranitelj ili hranjenik.

Кupac nepokretnosti ne može biti ni svako drugo lice koje službeno učestvuje u konkretnom izvršnom postupku. Кupac ne može biti ni lice zaposleno u ministarstvu kao administrator portala elektronskog javnog nadmetanja, niti lice koje je njegov krvni srodnik u pravoj liniji, a u pobočnoj liniji do četvrtog stepena srodstva, supružnik, vanbračni partner, tazbinski srodnik do drugog stepena, staratelj, štićenik, usvojitelj, usvojenik, hranitelj ili hranjenik, navodi se u zakonu.

Glas javnosti B010S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR