Glas Javnosti

Praktični saveti za uštedu goriva: Kako smanjiti potrošnju i troškove vožnje

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Važno je napomenuti da su neki od ovih saveta više usmereni na sigurnost i dugoročnu održivost vozila, što dodatno podstiče odgovorno ponašanje vozača na putu.

Vožnja automobila postala je skuplja zbog porasta cena goriva, što vozače motiviše da traže načine za uštedu. Učinkovitost potrošnje goriva može se poboljšati pridržavanjem nekoliko korisnih saveta. Ovi saveti obuhvataju promene u načinu vožnje, održavanje vozila i smanjenje nepotrebnog tereta.

  1. Nežno upravljanje papučicom gasa i držanje motora u optimalnom rasponu obrtaja može značajno smanjiti potrošnju goriva. Preporučuje se održavanje konstantne brzine i izbegavanje naglih ubrzanja i kočenja.

  2. Isključivanje motora pri dužem stajanju i korišćenje sistema start-stop automatski smanjuje potrošnju goriva u mestu.

  3. Smanjenje tereta u vozilu takođe utiče na potrošnju. Svaki dodatni teret povećava potrošnju, stoga je savet da se iz vozila ukloni nepotrebni teret​.

  4. Pravilno održavanje vozila, uključujući redovnu proveru i podešavanje motora, može poboljšati efikasnost potrošnje za oko 4 odsto. Takođe, korišćenje odgovarajuće gradacije ulja i održavanje čistoće filtera vazduha može dodatno smanjiti potrošnju.

  5. Provera pritiska u gumama redovno je važna kako bi se smanjio otpor kotrljanja. Pneumatici s nedovoljnim pritiskom mogu povećati potrošnju goriva i do deset procenata.

  6. Vožnja iza većih vozila može smanjiti otpor vazduha, ali ovakav način vožnje može biti opasan i nije preporučljiv zbog rizika od nesreća.

  7. Korišćenje klima-uređaja treba prilagoditi uslovima vožnje; na nižim brzinama bolje je izbegavati njegovo korišćenje zbog veće potrošnje goriva.

Praktikovanjem ovih saveta, vozači mogu postići značajne uštede u potrošnji goriva, doprinoseći ekonomičnijoj vožnji i smanjenju emisije štetnih gasova.

 
Važno je napomenuti da su neki od ovih saveta više usmereni na sigurnost i dugoročnu održivost vozila, što dodatno podstiče odgovorno ponašanje vozača na putu.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR