Glas Javnosti

VERNICI SPC NAJVEĆU PODRŠKU DAJU VLADIKI JOANIKIJU: Evo šta pokazuju rezultati!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

U Hramu Svetog Save u Beogradu danas je počeo Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve gde je ključno pitanje izbor novog mitropolita crnogorsko primorskog, a episkop budimljansko-nikšićki Joanikije uživa najveće poverenje vernika Mitropolije crnogorsko-primorske.

Ovo su pokazali rezultati dve fokus grupe, rađene krajem prošle godine, nakon smrti mitropolita Amfilohija, u koje je Demostat imao uvid.

O vladiki Joanikiju pozitivan stav iskazali i vernici Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori koji su se izjasnili kao Srbi, kao i oni koji priznaju SPC a izjašnjavaju se kao Crnogorci. Među ispitanicima su se našli i oni koji su za sebe naveli da govore srpski jezik, izjašnjavaju se kao Srbi i vernici su SPC, te oni koji su naveli da govore crnogorski jezik, izjašnjavaju se kao Crnogorci, a vernici su SPC, i, na kraju, oni koji su izjavili da govore srpski jezik, izjašnjavaju se kao Crnogorci i vernici su SPC. Zajedničko svim navedenim grupacijama jeste da u ogromnoj većini pohvalno govore o ovom episkopu.

U pomenutim istraživanjima vladika Joanikije okarakterisan je kao „čovek integriteta i kompromisa“, a smatra se i da mu je rejting dodatno osnažen nakon što su u Crnoj Gori prošle godine organizovane protestne litije pod nazivom „Ne damo svetinje“.

Takođe, za pojedine vernike MCP značajno je što je on poreklom iz Crne Gore. Istovremeno, prihvatljiv je i vernicima u Srbiji, koji ga, između ostalog, doživljavaju kao „branika raspadu Srpske pravoslavne crkve“.

Prema mišljenju poznavalaca crkveno-verskih prilika, izbor episkopa budimljansko-nikšićkog za crnogorskog mitropolita „bio bi najlogičniji epilog“, ako se uzme u obzir način na koji ga vide vernici.

Očekuje se da on bude ustoličen na godišnjem zasedanju Sabora Srpske pravoslavne crkve, koje je u toku. Prema važećim pravilima, Sabor nema obavezu da izabere novog poglavara Mitropolije crnogorsko-primorske, ali se tvrdi da bi svako odlaganje takve odluke pokazalo da je SPC „podlegla nekom spoljnom uticaju“.

Pored čelnog mesta u MCP, upražnjena je i pozicija mitropolita zagrebačko-primorskog. Tim mestom i dalje rukovodi patrijarh Porfirije, sada kao administrator, i spekuliše se da postoji mogućnost da tako ostane još neko vreme.

Ipak, danas se govorilo i o tome da vladika Joanikija nije apsolutno dominantan kao kandidat, jer jedna struja u SPC na mesto pokojnog vladike Amfilohija vidi i episkopa kruševačkog Davida Perovića.

Ipak, sve oči uprte su u Joanikija Mićovića.

Foto: Youtube

Podsetimo, Joanikije (Jovan Mićović) episkop je budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske. Rođen je 20. aprila 1959. godine u naselju Velimlje u Banjanima. Zamonašio se u manastiru Ćelija Piperska 30. oktobra 1990. godine.

Član Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC bio je u dva mandata: od 2004. do 2006. godine i od 2012. do 2014. godine.

Vlasti u Crnoj Gori uhapsile su uveče 12. maja 2020. godine episkopa Joanikija zajedno sa još sedam sveštenika, što je izazvalo nemire i sukobe protestanata i policije.

Nakon smrti mitropolita Amfilohija postao je administrator Mitropolije crnogorsko-primorske.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR