Glas Javnosti

UPOZORENJE! RAZARANJE PRAVOSLAVLJA I PRAVOSLAVNE CRKVE RAZARA I SRPSKO NACIONALNO BIĆE (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pravoslavna crkva krvari, neophodno je, u cilju opstanka Slovena, da su povezani. Imamo posla sa đavolom ljudskog roda, kao i namerama globalizacije čitavog sveta. Sudbina Balkana i iskupljenje naroda je u zajedništvu i pokajanju, upozoreno je sa naučnog skupa u Beogradu.

Već nekoliko decenija, od završetka “hladnog rata”, vrše se kontinuirani napadi na mnoge vrednosne sisteme i ne birajući sredstva se ruši sve što je na putu novog svetskog poretka. Jedan od udara je i na tradicionalnu crkvu i verske zajednice, uz grubo kršenje verskih prava, ali, taj problem još uvek nije u fokusu pažnje javnosti kakav zaslužuje.

 Centar za geostrateške studije iz Beograda je još u avgustu prošle godine organizovao konferenciju na temu “Kršenje verskih prava, napad na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu”, a 30. januara ove godine je nastavio sa navedneom problematikom i organizovao međunarodni skup u Pres centru Udruženja novinara Srbije na temu: “Identifikacija faktora koji razaraju crkvu: Kome smeta vera i kako da se borimo za njeno očuvanje?”

 Tribina je imala za cilj da se šira javnost zaintrigira za tu temu i shvati da uopšte nije bezazlena za čitavo društvo i očuvanje nacionalnog identiteta našeg naroda. Bilo je pet uvodnih, veoma dobrih izlaganja, po oceni svih prisutnih, na kraju i mogućnosti da se postave pitanja i daju kraći komentari od strane prisutnih koji su ispunili salu Pres centra UNS.

   Foto: Glas javnosti

Vaš izveštač smatra da ovaj skup zaslužuje da se istaknu neki bitni momenti iz izlaganja uvaženih diskutanata, po redosledu kako su govorili:

 JOVAN PLAMENAC, sveštenik SPC, na temu: Sa kakvim problemima se danas susreće SPC i kako može sa njima da se nosi?” Obratio se skupu preko video linka.

 Istakao je da su najveći problemi proistekli iz aktuelnih političkih prilika. Očuvanje srpstva nas je skupo koštalo kroz istoriju da bi se sada lako gubilo u duhovnoj sferi, ponajviše zbog materijalne sfere i vrednovanja svega kroz materijalni faktor. Nastupila su vremena konzumerizma, ljudska prava su definisana, ali se masovno povređuju. Sva učenja koja nam se nameću ne daju jasnu sliku da li se približavamo ili udaljavamo od Boga. Kroz razne običaje, pa i krsne slave, vera se praktikuje, ali se ne živi, što nas udaljava i od duhovnosti. Kao kancerom su zahvaćene kultura, nauka, obrazovanje i porodica, a delovanjima LGBT populacija i njihovim agresivnim nastupima.

   Foto: Glas javnosti

Danas se više nego u ratovima ubija abortusima, onima koji tek treba da se rode uskraćuje se pravo na život, što je svojevrsni genocid i zločin prema životu. Nažalost, SPC o tome nema zvaničan stav. Zakon o rodnoj ravnopravnosti o kome se sada govori predstavlja opasnost po nacionalni identitet. Evroatlantski lobi je dominantan i poslušništvo i marionetisanje prema istom je pogubno.

 Crkva se bavi politikom onoliko koliko je ona deo njenog života i koliko utiče na crkvu. Pokajanje nas vodi u spasenje, rekao je Plamenac.

 DRAGANA TRIFKOVIĆ, direktor Centra za geostrateške studije, na temu: “Obaveštajne službe i crkva”

 Istakla je da država mora da identifikuje nacionalne interese i da obezbedi njihovo očuvanje, a u sklopu toga posebne zadatke i ovlašćenja imaju obaveštajne službe. Svako neprijateljsko delovanje prema crkvi ima ideološki karakter. Razlike između unutrašnjeg i spoljnjeg neprijatelja prema Crkvi su nedovoljno vidljive, svode se na samo subverzivno delovanje, što stvara blokade u efikasnijem delovanju. Kada je reč o Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, ona je napadnuta posle unutrašnjeg sukoba i nasilne smene vlasti, a prvi akt koji je donela pučistička vlast je bio o zabrani upotrebe ruskog jezika. Ruski jezik je izbačen iz obrazovanja, medija, službene upotrebe, pa čak i iz zdravstva.

  Foto: Glas javnosti

Počeo je otvoreni progon UPC i sveštenstva, da bi 2022. kulminirao predlogom da se UPC zabrani, jer je “vodila obaveštajnu delatnost”. Progon monaha je bio nemilosrdan, a ekstremističke grupe su otimale crkvenu imovinu. Udar na jezik, veru i pismo je produkt nacističke ideologije. U borbi za opstanak duhovna borba je imala najveći značaj. Napad na pravoslavlje u celini je imao geopolitički karakter. Zapad se nije libio da na tom planu angažuje Carigradsku patrijaršiju i Vatikan. Vartolomej je pod direktnom američkom kontrolom, navela je Trifković.

 DIOGENIS VALAVANIDIS, direktor Centra za zaštitu hrišćanskog identiteta, na temu: “Pitanje statusa Makedonske pravoslavne crkve”.

 Potencirao je da je status tzv. Makedonske pravoslavne crkve jedna od posledica stogodišnje saradnje američkih obaveštajnih službi i Carigradske patrijaršije, koja se još 1943. godine zaklela na bezuslovnu poslušnost i odanost američkim tajnim službama. Oštro je napao SPC, patrijarha Porfirija i relevantne međunarodne institucije koje su ostale neme na napade na SPC i cepanje iste, čak i SANU. Patrijarsi German i Pavle su se protivili rastakanju SPC, ali, sadašnja SPC, vlasti u Srbiji i SANU su to lako prihvatile. Jedina koja je digla glas protiv je Vesna Pešić, vlasnica izdavačke kuće “Pešić i sinovi”. Ako može da se kaže ko je otac razbijanja Pravoslavlja, to je prvi direktor američke tajne službe CIA, Alen Volš Dals.

 Foto: Glas javnosti

Tražio sam razgovor sa patrijarhom Porfirijem na temu priznanja MPC, ali, i do dan danas nema odgovora. Očigledno je još odavno napravljena velika greška kada je posle Drugog svetskog rata napravljena veštačka makedonska nacija koja je dobila ukradeno ime od Grčke i njene provincije Makedonije. Južna Srbija je time amputirana. SPC sa Porfirijem je ponižena i podeljena priznanjem autokefalnosti pravoslavne crkve Severne Makedonije. Postavljamo jasno pitanje Porfiriju, da li je počinjen suicid nad SPC. Treba istaći da Vartolomej ne koristi naziv SPC već Pravoslavna crkva Srbije, kakvu to poruku šalje? Lavrov je izneo jasnu optužbu da Amerika manipuliše sa Carigradskom patrijaršijom i Vartolomejom. Da se nešto sumnjivo dogodilo u SPC oko priznanja kanonske MPC govore i činjenice da to nije objavljeno u Službenom glasniku SPC i da te odluke zvanično nema. Nema ni objašnjenja takve odluke Sabora SPC, kaže Valavanidis.

DEJAN MIROVIĆ, profesor međunarodnog prava, na temu: “Pravni status SPC na Kosovu i Metohiji”

 Govorio je o velikim egzistencijalnim problemima na KiM, pre svega Srba i drugih nealbanaca, posebno ističući značaj borbe za ljudska prava, kao i za kanonska prava. Podsetio je da nasilje u Ukrajini prevazilazi ona koja su prema SPC i vernicima bila u Crnoj Gori. Zamera da vlasti Srbije idu previše na ruku Zapada, sve dotle da neracionalno gledaju na ulogu Rusije u Ukrajini. Nedovoljno se diže glas i protiv rušenja crkava u Gazi i svega šta se tamo događa.

 Foto: Glas javnosti

Što se tiče SPC na KiM, u članu sedam francusko-nemačkog plana se govori o regulisanju tog pitanja, kao da su dve države u pitanju i da je to u nadležnosti pregovarača i vlasti. Pitanje, ko je ovlastio iste, ko je ovlastio i predsednika Vučića da o tim pitanjima pregovara. Na KiM je 1.600 sakralnih objekata, u Raško-prizrenskoj eparhiji.

Nedopustivo je da član 4 istog plana predviđa ulazak “Kosova” u razne međunarodne organizacije. Pa samo ulazak u Unesko bi bio poguban. Na drugoj strani, u Crnoj Gori, Amfilohije se borio za SPC, dok se Joanikije sada ne meša u svoj posao, rekao je Mirović.

 VASILIJANA MERHAB, stručnjak za religiju iz Bugarske, na temu: “Napad na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu”.

 Ukazala je na sveslovenske probleme:

- Pravoslavna crkva krvari, neophodno je, u cilju opstanka Slovena, da su povezani. Imamo posla sa đavolom ljudskog roda, kao i namerama globalizacije čitavog sveta. Otac Plamenac je sasvim u pravu, sudbina Balkana i iskupljenje naroda je u zajedništvu i pokajanju.

 Narod srpski takođe mora da se drži i složi. Ne zaboravimo da se situacija u Ukrajini tiče svih nas, a Rusiju, Belorusiju i Ukrajinu je nemoguće podeliti, to je kao Sveto Trojstvo. Najveća nepravda UPC je učinjena tokom 2018-2019. godine, pa je Pravoslavna crkva Ukrajine formirana kao totalitarna sekta, hibridna tvorevina sa raskolnicima. Ispoveda istočni papizam. U Ukrajini se vodi bratoubilački rat. Situacija u Ukrajini je doprinela raskolu u Ruskoj PC, iako je na početku Specijalne vojne operacije donirala Vojsku Ukrajine. I pored toga je počeo progon UPC, progon sveštenstva i duhovni progon, pravi institucionalni terorizam. Progon je pojačavan sa tempom kontinuiranin neuspeha Vojske Ukrajine na frontu. „AZOV“ i druge nacističke, ekstremističke formacije su pravim satanističkim ritualima sprovodile teror. Mora da se zna da SAD žele raskol svih 16 autokefalnih pravoslavnih crkava u svetu, kao i dominaciju nad njima. Ta šema daje plodove u Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Ukrajini, Moldaviji, Litvaniji, Estoniji, Letoniji.

 Foto: Glas javnosti

SVO u Ukrajini je opredelila tri cilja, ali, tome treba dodati i četvrti, deautokefalizaciju i čišćenje PC od raskolnika. Na kraju je pozvala na zajedničku budućnost i jedinstvo slovenskih naroda Balkana, i istakla da u Bugarskoj Bugari, Rusi i Ukrajinci sarađuju, pomažu se i lepo slažu.

Završila je svoje izlaganje rečima: Kosovo je Srbija, Gaza je Palestina, UPC je jedina crkva na teritoriji sadašnje Ukrajine, NEMA PREDAJE.

U slobodnim diskusijama i pitanjima je istaknuto da je neophodan Svevaseljenski sabor svih pravoslavnih crkava i obnavljanje i jačanje temelja istih.

Istaknuta je i primedba da niti jedna Crkva sa Zapada nije ustala ni protiv masovnog ubijanja dece u Iraku, kao i sada u Gazi.

Jedan od komentara je upozorio i na taktiku secesionista i terorista na KiM koja se svodi na istrebljenje Srba, što se ne sme dopustiti. Posebno je ukazano i na terminološke zamke i potrebu da se ne bude dvosmislen, posebno u pitanjima koja se tiču očuvanja nacionalnog identiteta. 

Aleksandar Mihailović

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR