Glas Javnosti

PROTEST POLJOPRIVREDNIKA U SRBIJI: Blokiran put kod Pančeva, u Novom Sadu zatvaranje kružnog toka (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Članovi poljoprivrednog Udruženja „Složni Pidikanci“ blokirali su jutros magistralni put Kovin-Bavanište-Pančevo.

Poljoprivrednici su sa više od 50 traktora blokirali put, kako navode na N1, a propuštaju se samo vozila hitne pomoći i automobili u kojima se nalaze deca.

Jovan Jovanov iz tog udruženja rekao je za FoNet da je danas počela radikalizacija protesta. „Jutros smo od 7 sati blokirali magistralni put M24, propuštaćemo vozila na svaka dva i po sata“, rekao je Jovanov.

Prethodnih dana su poljoprivrednici organizovali protestne vožnje na obližnjem kružnom toku na izlazu iz Novog Sada, čime su se stvarale saobraćajne gužve na putu Novi Sad-Zrenjanin.

Zatim su počeli da blokiraju Kaćku petlju, odnosno izlaze na autoput Subotica-Beograd u trajanju od par sati dnevno.


Foto: Jutjub

Za danas su prvo najavili da će od 11 sati krenuti u blokadu pomenutog kružnog toka, na izlazu za novosadsko naselje Šangaj, propuštajući vozila na pola sata, da bi od 14 časova ponovo blokirali ulaze i izlaze na autoput kod Kaćke petlje.

Kao i prethodnih dana, poljoprivrednici traktorima blokiraju putne pravce širom Vojvodine i to u periodu od 7 do 16, ili 17 časova, u zavisnosti od putnog pravca.

Traže ispunjenje svih zahteva, ali ne usmena obećanja, kako je to ranije bilo. Poručuju da će traktorima doći do Beograda, ukoliko im ne budu ispunjeni zahtevi.

Koji su glavni zahtevi poljoprivrednika?

Među glavnim zahtevima poljoprivrednika su povećanje subvencija po hektaru obradive površine, da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara, kao i da minimalna otkupna cena mleka od 78 dinara po litru plus PDV, kao i da se na dizel gorivo ne obračunavaju akciza i porez na dodatnu vrednost.


Foto: Jutjub

Jedan od zahteva je da se uvede prelevman na mlečne proizvode, kao i da se trenutna subvencija po kravi od 30.000 dinara uveća za 10.000 dinara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će subvencije po grlu stoke biti povećane sa 30 na 40 hiljada, što je jedan od zahteva stočara koji su jutros održali prvu rundu pregovora sa njim.


Govoreći o prvim merama koje će država uvesti u cilju olakšavanja poslovanja poljoprivrednika, predsednik je istakao da će prelevmani za tvrde sireve biti povećani na 300 dinara po kilogramu, kao i da će biti uvedeni prelevmani na evaporisano mleko u iznosu od 300 dinara, navedeno je u saopštenju.

Takođe, kako je napisano, predsednik je dodao i da će subvencije po grlu za priplodne mlečne krave biti podignute sa 30.000 na 40.000 dinara i da će biti isplaćene po javnom pozivu koji je u toku.

Glas javnosti/N01S/D05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR